Varannat rattfyllo är dömd för fler brott

NYHETER

Förra året lagfördes närmare 9 000 personer för rattfylleri.

Varannan hade dömts för något brott tidigare.

– Grova rattfyllerister har en stark koppling till kriminalitet. De är ofta alkoholister och mer kriminellt belastade, säger Tove Sporre, utredare vid Brottsförebyggande rådet.

Siffrorna för antalet lagförda trafikbrott under 2000 är ännu inte officiella. Först på fredag släpps statistiken.

– Men jag tror att siffrorna kommer att se ungefär likadana ut som för 1999. Det betyder att antalet lagförda rattfylleribrott kommer att vara knappt 9 000, säger Tove Sporre.

Många rattfyllerister är återfallsförbrytare. Sex av tio som döms för grovt rattfylleri har dömts och straffats tidigare.

Fyra av tio som döms för vanlig rattfylla är också straffade tidigare för något eller flera brott, enligt Brå.

– Man kan säga att totalt sett har ungefär varannan rattfyllerist dömts för något brott tidigare. Men det finns ingen statistik som säger om det handlar om rattfylleri i de fallen också.

Antalet fall av rattfylla minskar

Antalet fall av rattfylleri har minskat under den senaste tioårsperioden. 1991 dömdes till exempel 14 795 personer för rattfylla jämfört med knappt 9 000 förra året.

Enligt Brå saknar många av dem som döms för drograttfylla körkort. De döms därför inte bara för drograttfylla utan även för olovlig körning.

Olovlig körning är det trafik brott som ökat mest. Antalet fall av olovlig körning utgör ungefär hälften av alla trafikbrott.

Vad är rattfylleri?

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM