Jordskalv på Rhodos i morse

NYHETER

Ett jordskalv som uppmättes till 5.1 på Richterskalan skakade den grekiska ön Rhodos i morse.

Så sent som för en månad sedan inträffade ett skalv på nästan samma plats.

- Det är ett utsatt område, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Klockan 7.44 i morse skakades den grekiska turistön Rhodos av ett jordskalv. Eftersom epicentrum låg i havet utanför ön, har det hittills inte kommit några rapporter om skador.

Den 1 maj, för fyra veckor sedan, drabbades samma område av ett skalv som uppmättes till 5,2 på Richterskalan. Det vill säga nästan exakt lika kraftigt som det som skakade området i dag.

- Det är ett skalv som känns på långt håll, beroende på olika omständigheter. Men om det ligger djupt behöver det inte vålla några skador, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Geocentrum i Uppsala, till aftonbladet.se.

- Hela det här området, Grekland, Turkiet, är utsatt för jordskalv. Men som vi vet är det sällan som det vållar något problem för turister.

Erfarenheten av jordskalv i området gör att människor i alla tider har byggt hus som står pall för mycket. Reynir Bödvarsson pekar på att det finns byggnader i Grekland som har stått sig genom årtusenden.

- Ett skalv på runt 5 är rätt så vanliga. Det är ett område som är utsatt för jordskalv, liksom alla områden som ligger i närheten av en plattgräns, säger han.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM