Undernärda djur blir delikatess i Sverige

LRF vill stoppa export av kalv för svältuppfödning – tillåter import av gödkalv

NYHETER

Samtidigt som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, driver kampanj för att få svenska bönder att inte exportera kalvar för svältuppfödning, importeras årligen 100 ton kött från dessa undernärda djur.

Importen motiveras med den svenska efterfrågan på ljust kött, som anses vara en delikatess.

– De här kalvarna lider av undernäring. LRF bör rensa upp i sitt eget bås, säger Johan Beck-Friis vid Sveriges veterinärförbund till aftonbladet.se.

I Sverige är det förbjudet att svältföda kalvar. Trots detta exporteras minst tolv tusen svenska kalvar varje år till Holland, där de svältföds i syfte att få fram det eftertraktade, vita köttet.

– De här kalvarna föds upp med mycket järnfattig kost. På grund av järnbristen blir de svaga, orkeslösa och mycket känsliga för infektion. Detta för i sin tur med sig att kalvarna måste behandlas med antibiotika, berättar Johan Beck-Friis, som är djurskyddsansvarig och informationschef vid veterinärförbundet.

Kampanj mot oetisk export

LRF upprörs också över den oetiska kalvexporten och driver därför en kampanj som går ut på att få svenska bönder att behålla kalvarna i Sverige.

Samtidigt tillåter de att ett dotterföretag till Swedish Meats, Annerstedts, årligen importerar 100 ton gödkalvkött från Holland.

– Om det ska finnas någon konsekvens i det här så bör LRF se till att den här importen stoppas. Vi har påtalat det här under lång tid. Men ingenting tycks hända, säger Beck-Friis.

LRF ogillar importen

LRF-ordföranden Hans Jonsson säger till Sveriges Radios ekoredaktion att han ogillar importen, men att det inte finns några alternativ.

– Även om vi säger att det här företaget inte ska importera så kommer importen att fortsätta i alla fall. Problemet är att vi har en kraftig efterfrågan här i Sverige på kalvkött och den produktionen vi har själva räcker inte till, säger Hans Jonsson till Ekot.

Men alternativ finns.

Alternativ finns

I Sverige finns redan en omfattande di-kalvsuppfödning, som innebär att tre till fyra kalvar delar på mjölken från en mjölkko. Problemet är att denna uppfödningsmodell är dyrare, långsammare och krångligare jämfört med att ta in köttet från Holland.

– Det här är en uppfödningmodell som vi bedömer som långt mer etisk riktig. De här kalvarna har fri tillgång på mineraler och järn, men ger ett kött som är av samma kvalité som de holländska gödkalvarna, säger Johan Beck-Friis.

Han får medhåll av stjärnkocken Rikard Nilsson, vald till Kockarnas kock 1998 och känd från tv:s Aspegren mitt i maten.

”Ser bra ut men smakar illa”

– I dag finns svenskt kalvkött av mycket god kvalité. Det här holländska köttet ser bra ut, men smakar illa, betydligt sämre än det svenska, säger Rikard Nilsson.

Svenska veterinärförbundet menar att LRF:s trovärdighet bör ifrågasättas om inte importen upphör, något som LRF:s ordförande är mycket orolig för.

– Vi har ett gott förtroende. Det är jag rädd om. Om detta skulle skada vår profil så är jag angelägen om att ta upp det här, säger Hans Jonsson till Ekot. Han lovar att han ska ”ta upp det med företagsledningen” redan i dag.

Winberg rasar mot lagbrottet

Även jordbruksminister Margareta Winberg är mycket kritisk till den oetiska holländska kalvuppfödningen. Det bryter mot EU:s lagstiftning sade Winberg, då hon i dag framträdde på en stor konferens om etik och djurskydd, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Den här kalvuppfödningen är inte acceptabel. Man har från Hollands sida lovat att reglerna skall ändras och jag hoppas att det sker snart, sade Winberg.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM