Man skjuten till döds i Malmö

NYHETER

MALMÖ

En man i 40-årsåldern påträffades på tisdagseftermiddagen skjuten till döds på en cykelväg utanför katolska kyrkan i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Polisen visste på tisdagskvällen vem mannen var, men hade inte lyckats underrätta de anhöriga. Därför valde polisen att hålla inne med identiteten.

En person som cyklade förbi på väg hem från jobbet ringde ambulansen och meddelade att det låg en man badande i sitt eget blod på cykelbanan. Ambulansen fick larmet klockan 17.15.

När räddningspersonalen kom till platsen kunde den bara konstatera att mannen var död.

Minst två skott

- Han har blivit skjuten med minst två skott, säger spaningsledaren Rolf Collin. Enligt vår uppfattning har mannen avlidit omedelbart i samband med beskjutningen.

Vilken vapentyp som använts ville Collin inte gå in på annat än att det handlar om ett kulvapen. Några vapen har inte påträffats på platsen.

Under tisdagskvällen fortsatte den tekniska undersökningen. Polisen har spärrat av ett stort område kring fyndplatsen. Samtidigt knackade poliser dörr i området.

Men fyndplatsen ligger ganska ensligt. Det går inte att se platsen där kroppen påträffades från många lägenheter i området. De närmsta bostäderna ligger cirka 150 meter bort.

Hörde knallar

Det pågick aktivitet i katolska kyrkans källare samtidigt som mannen ringde ambulansen om kroppen på cykelbanan.

- Personer i kyrkans källare har hört knallar. Vi har olika tidsuppgifter, men det handlar om tiden strax före 17.15, säger Rolf Collin. Däremot har de inte kunnat se något eftersom det ligger ett kraftigt buskage mellan kyrkan och fyndplatsen.

Om den döde, som har utländsk bakgrund, är tidigare känd av polisen eller inte ville Rolf Collin inte gå in på. Han sade dock att mannen inte förekommer i den utredning som rör mordet på en man som bodde i samma område och som påträffades död i Klippan för en tid sedan.

Söker motiv

Hur mordoffret hamnat på platsen vet polisen inte. Någon cykel har inte anträffats i närheten. Ett tiotal polismän jobbade på tisdagskvällen med mordet.

- Det viktigaste för oss är nu att få fram en motivbild, säger Collin. Det är på det sättet de flesta sådana här fall löses.

Mordoffret fördes på tisdagskvällen till rättsläkarstationen i Lund för obduktion. Den genomförs troligen på onsdagen.

Lennart Hansson/TT