75-årskalas med kapitalets grädda

Peter Wallenberg firar med direktörer och en prinsessa

NYHETER

Den här bilden är mer än tio år gammal och föreställer Peter Wallenberg när han spelar fransk president.

I går fyllde han 75 år.

Aldrig har så många Volvobilar med privatchaufförer stått parkerade utanför ett vagnslider på Värmdö.

Peter Wallenberg är ordförande i de familjestiftelser som kontrollerar Wallenbergs maktbolag Investor. Det gör honom till en av Sveriges mäktigaste personer. En människa som ärvt sin makt och som kontrollerar några av landets största och viktigaste företag genom kontrollposter.

Tar emot sittandes i specialstol

I går fyllde han 75 år och firade med barnen Jacob, SE-banken och Investor, Peter jr, Grand Hotel och Andrea, hotellägare på franska Rivieran. Plus direktörer eller före detta direktörer som Carl Johan Åberg, Jan Carlzon, Göran Thunhammar, Jacob Palmstierna, Lars Thunell, Ulf Dinkelspiel, Claes Dahlbäck, Tom Wachtmeister. Och så prinsessan Lilian förstås.

Jubilaren tar emot i en smäcker specialstol i det magnifika vardagsrummet på den magnifika gården i Brevik utanför Stockholm. Stolen är så hög att det nästan ser ut som han står. Men käppen skvallrar om att Peter Wallenberg inte längre är en rörlig man.

Tennisracket är lagt på hyllan

- Det är höftlederna. De håller på att ta livet av mig, säger han. Ögonen spelar men kroppen hänger inte med. Det var flera år sedan Peter Wallenberg själv utnyttjade tennisbanan bakom hundgården vid gaveln.

Den mest kända bilden av "Pirre", som han kallas av fler än familjen, togs för över tio år sedan på Grand Hotel i Stockholm. En ganska rundlagd man som halvligger och skrevar med benen mot kameran. En bild av maktens arrogans?

Ja, men inte riktigt av den anledning man tror. På bilden härmar Peter Wallenberg den kejserlige och numera avlidne franske presidenten François Mitterrand som han träffat en vecka tidigare under ett industribesök.

- En despot, säger Peter Wallenberg som själv gjort sig känd för att inte lägga fingrarna emellan.

Vid bryggan ligger en lyxutrustad femton meter lång segelbåt med ett däck av mahogny och teak. I båthuset en stor, snabb motorbåt i plast, utanför en annan i mahogny. Badstegen från gästhuset är den längsta man någonsin sett. Dessutom tillverkad i rostfritt stål. Med mycket pengar kan man köpa, och underhålla, det bästa.

Klövertårta med historia

Intervjuer och fotografering är bannlysta. Om de inte utförs av det specialteam som dokumenterar födelsedagen och familjen. Barnbarnen tumlar runt på gräsmatten som oavbrutet korsas av solcellsdrivna gräsklippare som ser ut som stora skalbaggar. Den inhyrda intervjuaren frågar om den gröna födelsedagstårtan.

Peter Wallenberg kan sin historia. Klöverbladstårtan bakades av nedlagda Oskar Bergs konditori på Regeringsgatan och serverades av farmor Amalia, dotter till 1800-talets kockkung Charles Emil Hagdahl. Nu bär Peter släkttraditionen vidare och eftersom hans födelsedag infaller på samma datum som farmors är tårtan ett obligatorium.

- Sockerkaka och vaniljkräm, slår Peter Wallenberg fast på frågan vad den innehåller.

Ingen pratar om pengar eller aktier eller makt när svenskt näringslivs ålderman fyller år. Det behövs inte. Det märks ändå.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM