De kör alltid fulla – ingen stoppar dem

NYHETER

Rattfylla är den vanligaste orsaken till allvarliga trafikolyckor.

Svensson avstår oftast från en öl eller ett glas vin och dricker Ramlösa till maten om han ska ta bilen. Men alkisen struntar i lagen och kör i alla fall.

Alkoholisten sätter sig obekymrat i bilen för att köra till jobbet, ut till landet, på en kvällstur, eller varför inte hem från krogen. Och alltid på fyllan.

Han är farlig i trafiken. Det är när han har dragit i sig tre fyra öl eller mer som han blir en livsfara med bilen som dödligt vapen.

Han kör aldrig med bara 0,2 promille

Alkohollagstiftningen med sina tiondelar av promille har ingenting med alkisen att göra. Han ligger alltid långt högre på promilleskalan.

Vid en promille mår han som bäst. Vid 1,5 känner han att han inte borde dricka mer. Vid två kör han hem ändå.

Med tio gånger den tillåtna promillehalten alkohol i blodet kör han med ryggmärgen. För det mesta går det bra men minsta lilla problem i trafiken blir ohanterligt, ibland slutar resan med tragedi.

Ännu större risk i trafiken är de som dricker, drogar sig, begår brott och skiter i allt. De blev av med körkortet för länge sen. De är kända av polisen och stoppas ofta, får blåsa, tas till förhör, släpps och kör ut från polisstation med sin skrotbil när de nyktrat till.

De laglösa kör vidare utan körkort. Kontrollerna är få, nästan obefintliga. Och skulle de åka fast en gång till spelar det ingen större roll. Körkortet är ju redan draget, bilen får polisen inte ta från dem och böterna struntar de i.

Det är ju lättare att ta fortkörare

Att stoppa rattfyllon är svårt. Att kolla hastigheten med laser däremot är lätt. Den som kör i 140 på motorväg blir av med körkortet minst två månader, spelar ingen roll att alla vet att hastigheten i sig inte skapar olyckor. De flesta som blir av med körkortet för fortkörning är vanliga hederliga människor som aldrig gjort en fluga förnär i trafiken.

Men notoriska rattfyllon som är livsfarliga så fort de vrider om startnyckeln får köra vidare. Varken polis, domstolar eller politiker verkar bry sig.

De har fullt upp med att jaga livet ur hederligt folk som råkat komma för snabbt in i en laserkontroll.

Robert Collin