Attacken mot Alcalá

”Mytomanin har fått ett ansikte”

NYHETER

Segerviss och utmanande stod i går eftermiddag ekobrottsåklagaren Gunnar Stetler i korridoren utanför sessionssal 5 i Stockholms tingsrätt och karakteriserade i fem ord den bedrägerimisstänkte kulturpersonligheten och välgöraren Jesús Alcalá:

- Mytomani har fått ett ansikte.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Jesús Alcalá hade en tuff dag i rätten i går. Hans personliga assistent i Amnesty vittnade om hur hon trodde att Alcalá är en bedragare. Sedan berättade en dataspecialist att han hittat ett förfalskat utlåtande från en juristprofessor i Alcalás dator. Och utanför rättssalen anklagade åklagaren Alcalá för att vara mytoman.

Stetler var medveten om hur ärerörig hans beskrivning var. Kanske var det just därför som åklagaren med emfas för oss två reportrar som lyssnade tillade:

- Det kan du skriva.

I polisutredning och vittnesmål hade, när rättegången gick in i sin fjärde vecka, en alternativ bild till Kultursveriges bild av ikonen Alcalá vuxit fram.

Alcalá hade framställt sig som sonson till en spansk president. Lögn.

Han hade kryddat sin officiella levnadsbeskrivning med en utländsk gästprofessur. Falsk.

Han hade skildrat sig som ordförande i Internationella juristkommissionen i Genève. Påhitt.

Han påstod sig av svenska UD ha uppdraget att tillsammans med den beundrade grävande tyske författaren Günther Wallraff besöka terrorledaren Öcalan i Mellanöstern. Ljug.

Han uppgav att han anonymt donerat 300 000 kronor till Amnesty. Falsarium.

Han gjorde för sina paraguyanska kolleger gällande att han varit på resa i krigets Kosovo. Osanning.

I ogranskat och oavslöjat skick var Alcalá glamourös och begåvad, en charmerande och generös blåblodig ädling, så briljant på svenska språket - berättade för mig gårdagens huvudvittne, hans personliga assistent inom Amnesty, den unga juristen Anna Dahlbäck - "att han använde konjunktiv".

"Han är en bedragare"

Men när den välklädda flickan som Alcalá två gånger bjudit på resor till Paraguay, fått i uppdrag att hjälpa honom med hans räkenskaper fick hon en malande oro. Under ed berättade hon:

- Jag ringde hem och sa: "Mamma, jag tror att Jesús är en bedragare!"

Det är efter en serie vittnesmål av den kalibern som de två åklagarna känner tillförsikt.

- Ja, sa statsåklagare Yngve Rydberg, det känns stadigt.

- Målet är klart, sa Stetler. Det är bara finputsen kvar.

Fanns gömt i datorn

Med oförställd stolthet berättade han hur utredarna kommit på hur de kanske skulle finna ut, att en juristprofessors utlåtande till Alcalás förmån i själva verket fanns gömt i Alcalás egen dator. Det var raderat. Genom att söka på några mycket speciella ord hittades det i hårddisken.

Orden i skrivelsen och på hårddisken var den osannolika formuleringen: "...osant och de osanna osagorna utgör falsk tillvitelse..."

Bingo!

- Det var som att hitta rätt fingeravtryck, sa datorspecialisten, den 51-årige Lars Olofsson.

Om sin provokativa beskrivning av Alcalá som mytoman tilllade Stetler:

- Han har större behov av att förhöja sin position än hos någon jag förut mött. Och jag har belyst detta på ett sätt som inte är smutskastning men stärker trovärdigheten i vårt åtal.

När Alcalás försvarare, stjärnadvokaten Leif Silbersky, blev varse åklagarens karaktärsbeskrivning tog han det med gott humör:

- Jaså, åklagaren har redan inlett sin slutplädering fast den inte är utlyst förrän till nästa vecka. Det är inte förtal. Det är en åsikt. Man får acceptera att mycket sägs i stridens hetta. Jag hoppas att åklagaren vet, att mytomani är en sjukdom och inte kriminell.

Om åklagarnas segervisshet kan tyda på övermod, finns däremot ingen förklaring till varför Alcalá i går - lika plötsligt som oväntat - lät tillkännage, att han dragit tillbaka de vittnen som skulle gå i god för hans berättelser om miljontransaktionerna mellan hemmet i Tomelilla och Paraguay. Hustrun Astrid, sonen Aron och Sida-arbetaren Elisabeth Hellsten kommer inte att höras.

Utan att utveckla resonemanget förklarade Silbersky:

- Det är onödigt att kalla dem. De behövs inte.

Krävande rättegång

Men när jag fick tillfälle att växla några ord med Alcalá, sa han:

- Astrid hade mycket gärna velat komma.

- Men varför gör hon inte det då?

- Det svarar jag inte på.

Förgäves har Aftonbladet försökt nå Astrid Flemberg-Alcalá.

Rättegången har varit krävande för de inblandade. Michaela Sjögren, prästhustrun som i Paraguay först fattade misstankar om Alcalás föregivna generositet och polisanmälde honom, vittnade förra veckan. Hon fick efteråt ett nervsammanbrott som tvingade henne till sjukhus. Hon vilar nu upp sig på ett rehabiliteringshem.

Staffan Heimerson - Rådhuset i Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM