Persson i möte med Arafat i morse

NYHETER

Den palestinske ledaren Yassir Arafat gav ett löfte till EU:s ordförande Göran Persson vid förmiddagens frukostmöte i Köpenhamn.

Ett löfte som inger hopp.

- Trots den fruktansvärda situation vi har är vi fast beslutna att respektera fred, sade Arafat.

Det var en mycket bestämd Göran Persson som satte sig ned vid frukostbordet på Kastrups flygplats undeer en dryg timme i förmiddags. Med sig hade han ett klart budskap till den palestinske ledaren Yassir Arafat, att stoppa våldsspiralen i Mellanöstern.

- Vi har fått ordförande Arafats försäkran om att han ska göra vad han kan för att stoppa allt våld, sade Göran Persson, rapporterar TT.

Frukostmötet har beskrivits som startskottet för ett starkare och mer samlat internationellt tryck för att förmå Israel och Palestina att börja diskutera fred.

- Allt fler börjar säga ”Nu räcker det”, säger Persson.

Samma budskap tänker den svenske statsministern framföra vid sitt möte med Israels premiärminister Ariel Sharon den 6 juni i Bryssel.

Vid en kort presskonferens uppträdde en nöjd Göran Persson och en till synes tagen Arafat. Han vädjade till EU och FN och andra internationella parter att snabbt skicka observatörer till Mellanöstern, för att stoppa våldet och övervaka freden.

- Det handlar inte om Mellanöstern och israeler och palestinier, utan om hela världens fred, sade Arafat.

Göran Persson som inför mötet propagerade för den tuffa linjen vacklade inte i sitt huvudbudskap till den palestinske ledaren.

- Huvudbudskapet från EU är:Stoppa våldet! sade Persson och gjorde klart att han riktade sig mot alla inblandade , oavsett gruppering.

"Inte nattsvart"

Inför frukostmötet kom igår nya, oroande rapporter från det område där kriget härjar fritt. Nyheten om att de återupptagna säkerhetssamtalen mellan Israel och palestinierna i går kväll blivit resultatlös, nyheten om att ytterligare sex människor dött i strider och våldsdåd i området och nyheten om att Israel beslutat att godkänna 710 nya bostäder i bosättningar på Västbanken.

Detta är rapporter som får den allt mer tuffa förhandlaren Persson att tveka på att utsikterna för ett stopp på våldet.

Efter dagens möte med Yassir Arafat var han fortsatt pessimistisk.

- Det är inte nattsvart, men jag är mycket pessimistisk. Utvecklingen går åt fel håll, sade Persson, enligt TT:s utsände.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM