”Ilska är en toppenegenskap”

NYHETER

Belinda Olsson debuterar idag som kolumnist i Aftonbladet. Hon är kanske mest känd som en av redaktörerna bakom boken ”Fittstim”.

Hon har anklagats för att vara vulgofeminist, men säger att hon inte bryr sig om vad folk kallar henne. Så länge de lyssnar på vad hon har att säga. Aftonbladets Petra Axlund har träffat henne.

”Jag är inte arg jämt”, säger Belinda Olsson. ”När jag möter folk brukar de bli förvånade över att jag är så snäll. Men visst är ilska en drivkraft för mig. Inget gör mig så förbannad som orättvisor.”

1) Du debuterar som kolumnist i Aftonbladet idag. Hur känns det?

– Det ska bli jätteroligt. Fördelen med att vara kolumnist är att man får bre ut sig och skriva om det som faller en in.

2) Vad kommer du att skriva om?

– Oj, om allt möjligt. Om jämställdhetsfrågor och om feminism. Jag kommer ta upp aktuella händelser, jag tänker inte sitta och pilla mig i naveln nu när jag har chansen att tycka till. I mina texter vänder jag mig till alla sorts människor, inte bara till unga tjejer.

3) Du var redaktör på feministboken Fittstim. Nu kommer det en ny bok. Berätta.

– Det är så roligt. ”Sourze 1 – om du tänker själv” består av texter som läsare skickat in till nättidningen Sourze, där jag är chefredaktör. Boken innehåller allt från beskrivningar om hur det är att vara ung, invandrartjej ute i förorten till en gruvarbetares vardag. Planen är att komma ut med en ny Sourzebok varje kvartal.

4) Vad betyder feminism för dig?

– Det är enkelt. Feminism är frihetslära. Det är att sträva efter lika villkor för män och kvinnor. Alla ska ha samma rättigheter och lika lön för lika arbete. Jag tycker att man ska ifrågasätta könsrollerna och det sättet flickor och pojkar uppfostras på.

5) Kan en feminist bry sig om sitt utseende eller måste man ha bylsiga kläder och hår under armarna?

– Måste man se ut som Carl Bildt för att vara moderat? Självklart inte, det finns alla typer av kvinnor inom feministrörelsen. Jag vet inte var den bilden kommer ifrån, men den skrämmer säkert bort många tjejer.

6)Varför är så många medelålders män rädda för unga feminister?

– Jag vet inte. De känner kanske att de måste bekräfta sin position, att attackera unga tjejer är väl ett sätt att komma tillbaka in i rampljuset. Jag orkar faktiskt inte bry mig, jag har ingen lust att ödsla tid på att sitta i en tv-soffa och bråka med Göran Skytte.

7) Jan Guillou är också kolumnist i Aftonbladet. Kommer vi få se ett kolumnistkrig i sommar?

– Nej, definitivt inte. Jag tror ärligt talat inte att läsarna är särskilt intresserade av det. Inte jag heller för den delen.

8) Varför är alla unga feminister så arga?

– Vi är en liten grupp feminister som agerar i media och det är vi som syns och hörs. Sen dras alla över en kam. Men jag är inte arg jämt. När jag möter folk brukar de bli förvånade över att jag är så snäll? Men visst är ilska en drivkraft för mig. Inget gör mig så förbannad som orättvisor. Så länge man inte är bitter tycker jag att ilska är en toppenegenskap.

9Om du fick bestämma för en dag – vad skulle du då ändra på i samhället?

– Jag skulle göra revolution i skolan. Jag skulle ändra på läroplanen och på det sätt eleverna strömlinjeformas. Jag skulle sätta upp demokrati och feminism på schemat.

10) Vilka förebilder har du?

– Alla starka kvinnor är mina förebilder. Min mamma och Maria-Pia Boëthius. När jag var yngre var jag helt såld på Oprah Winfrey.

11) Vilka medelålders män har du som förebilder?

– Roy Andersson och Jan Josefsson.

12) Vad gör du om tio år?

– Förhoppningsvis håller jag fortfarande på med Sourze och den har blivit Sveriges tyngsta och viktigaste sajt. Jag har storfamilj med många barn, hus men inte Volvo.

Två vänner om Belinda Olsson