Coca-Cola betalar miljarder för diskriminering

NYHETER

ATLANTA

En federal domare i USA godkände på tisdagen en uppgörelse mellan läskedryckstillverkaren Coca-Cola och drygt 2 000 av dess svarta arbetare. Företaget betalar ut två miljarder kronor i ersättning för diskriminering av sina svarta anställda.

Domaren, Richard Story, kallade uppgörelsen historisk och sade att den kommer att gynna såväl Coca-Cola som kommande generationer svarta anställda på företaget.

Coca-Cola, som är världens största läskedryckstillverkare med huvudkontor i Atlanta, ingick en preliminär uppgörelse med sina svarta anställda förra året. Dessa anklagade Coca-Cola för diskriminering vad gäller löner, befordran och prestationsbedömning. Coca-Cola har hela tiden tillbakavisat anklagelsen.

Uppgörelsen på 192,5 miljoner US-dollar, motsvarande två miljarder svenska kronor, är den största någonsin i ett rasdiskrimineringsfall. 2 200 nuvarande och tidigare anställda, som arbetat hos Coca-Cola mellan 1995 och 2000, kommer att få ekonomisk ersättning för den diskriminering de utsatts för.

TT-Reuters