Så ska näringslivet stoppa stressen

NYHETER

Vi stressar ihjäl oss.

Antalet sjukskrivningar på grund av utbrändhet har fyrdubblats på fyra år.

Nu tar näringslivet krafttag för att stoppa den negativa stressen.

Enligt beräkningar från Volvo kostar en utbränd ingenjör runt en miljon kronor för företaget, och en utbränd mellanchef runt fyra miljoner kronor.

Och nu börjar de stressande medarbetarna helt enkelt bli för dyra för näringslivet. Flera svenska storföretag har därför börjat vidta åtgärder för att minska risken för att personalen bränner ut sig, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bland annat har försäkringsbolaget Skandia sammanställt en lista med 142 förslag till stressförebyggande åtgärder. En del är enbart förslag, annat har redan införts. En åtgärd på listan är att inte boka några möten som medför resor i anslutning till helgerna.

Även lönesystemet har setts över.

Övertid betraktas som onormalt

- En av de mest intressanta åtgärderna gäller övertidsarbete på Skandiabanken, där det anses som direkt fel att jobba övertid. Om man jobbar över så kollar man automatiskt vad det beror på och vad som kan göras för att förhindras i fortsättningen, säger Birgitta Hammarström, presschef på Skandia.

Flera företag - bland annat Skandia,Volvo och Astrazeneka - har satt samman särskilda stressteam med psykologer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Stressteamen arbetar dels för att förebygga stress på arbetet genom information, föreläsningar och olika stressförebyggande utbildningar.

Ändrad livssituation

Dels arbetar teamen med att hjälpa utbrända medarbetare hitta tillbaka till arbetet.

- Det första vi gör är en ordentlig allmänmedicinsk undersökning. Först därefter kan vi ställa diagnosenen. Det finns nämligen flera medicinska problem som kan ge samma symptom som negativ stress, säger Ann-Charlotte Cederlund, företagsläkare på Astrazeneka.

- Sedan är det viktigt att se över hela livssituation och se vad man kan ändra.

Flera psykologer föredrar att använda termen ”utmattningsdepression” istället för utbrändhet. Dels eftersom det är en mer beskrivande term, dels eftersom ”utbränd” låter så definitivt. För det går att komma tillbaka och återfå gnistan sedan man blivit utbränd, även om det tar tid.

- Hur lång tid det tar varierar. Ju sämre man mår desto längre tid tar det, naturligtvis. Det beror helt på när man söker hjälp, säger Ann-Charlotte Cederlund.

Tecken på utbrändhet:

Åtgärdsförslagen som ska minska den negtiva stressen

Fredrik Rundkvist