Blågult förslag blev EU-succé

Genombrott för de nya medlemsländerna

NYHETER

BRYSSEL

Hotet om fiasko vid toppmötet i Göteborg är undanröjt.

En uppgörelse som gör att mattan nu är utrullad för de länder som sökt medlemskap i EU blev klar i går.

Foto: OLIVIER POLET
BRYSSELGLÄDJE Den svenske EU-ambassadören Gunnar Lund kunde le i går. Det svenska förslaget för hur medborgarna i unionens nya medlemsländer ska få söka jobb inom EU godtogs nämligen.

Göran Persson kan andas ut.

Den svenske EU-ambassadören Gunnar Lund kan dra en lättnadens suck. Ett avgörande hinder för utvidgningen av EU till fler medlemmar har raserats. Medlemsländernas EU-ambassadörer har godtagit ett svenskt förslag för hur medborgarna i de nya medlemsländerna får söka jobb över hela EU.

Spanjorerna, som har spärrat förhandlingarna om utvidgningen mot ett större EU, har dragit tillbaka sin blockering.

Det ser nu ut som ordförandelandet Sverige kan gå i mål den sista juni med en överenskommelse om den så kallade fria rörligheten för medborgarna i de nya medlemsländerna. Det blir i så fall en stor framgång.

Tolv länder söker medlemskap

Frågetecknet gäller om de länder som sökt medlemskap godkänner förslaget. På fredag träffas de i Bryssel. Då får Gunnar Lund en vink om förslaget går hem i Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Malta, Cypern, Estland, Lettland och Litauen, de tolv länder som förhandlar om medlemskap i EU.

Gårdagens uppgörelse ser ut så här:

De medlemsländer som vill kan redan från första dagen tillåta att personer från de nya medlemsländerna får samma rättigheter som dagens EU-medborgare. Det vill säga att söka och ta jobb var som helst inom unionen.

De som är rädda för att massor av slovener eller ungrare ska flytta över gränsen kan stoppa arbetskraftens fria rörlighet i två år.

Stopplagen kan förlängas efter begäran till EU-kommissionen. Först i tre år, därefter i ytterligare två år. Sedan är det stopp.

Kandidatländerna vill inte ha några övergångsperioder alls. De vill inte betraktas som "andra klassens EU-medborgare".

Deras motdrag har varit krav på övergångstider för fri rörlighet av kapital. Polen vill att det ska dröja 17 år, innan EU-medborgare (läs tyskar) ska kunna köpa polska jordbruk.

Spanien får "gottepåse"

Det är framför allt Tyskland och Österrike som är rädda att polska arbetare ska strömma över gränsen.

Spanien, som inte vill bli av med sina rundhänta EU-bidrag, kompenseras med en "gottepåse" i det svenska förslaget. I en deklaration slås fast att man ska ta hänsyn till de länder som drabbas av utvidgningen. Hur mycket är oklart.

Emily von Sydow

ARTIKELN HANDLAR OM