Hundbitne TV-mannen i rätten

NYHETER

I februari blev TV-mannen Pelle Thörnberg angripen av två rasande kamphundar.

Trots att han blev svårt biten i ansiktet har bara en av de båda aggressiva hundarna avlivats.

Idag inleddes rättegången mot hundägarna, misstänkta för vållande till kroppsskada.

Foto: Björn Lindahl
Trots att TV-mannen Pelle Thörnberg skadades svårt vid hundattacken har bara en av de båda aggressiva hundarna avlivats.

Det var i mitten av februari som Pelle Thörnberg attackerades av två rasande hundar när han var ute och joggade i södra Stockholm.

Hundarna, en pitbull och en korsning mellan Rottweiler och Staffordshire terrier, kastade sig över honom och bet honom i armen och ansiktet.

- Jag sparkade och slog för att freda mig, men det hjälpte inte. Jag fick flera hugg i ena armen - hunden slet bort mindre köttstycken. Jag trodde jag skulle dö! berättade han i Aftonbladet strax efter attacken.

Bettet i ansiktet fick senare sys med 19 stygn och har lämnat ett tydligt 15 centimer långt ärr efter sig.

Idag inleddes rättegången mot hundägarna som åtalas för vållande till kroppsskada. Pelle Thörnberg kräver dessutom 25 000 kronor i ersättning för sveda och värk.

Särskilt farliga raser

Attacken väckte debatten om de så kallade kamphundarnas vara eller icke vara, och röster höjdes återigen för ett allmännt förbud mot vissa raser som anses särksilt farliga.

Men det är helt fel synvinkel, enligt Svenska Kennelklubben.

- Det går inte att förbjuda vissa raser. Det är vissa individer som ska bort, oavsett ras, säger Hans Rosenberg, informationsansvarig på Svenska Kennelklubben.

Enligt djurskyddsförorningen ska aggresiva hundar avlivas. Om en hund oprovocerat går till attack och biter en människa ska hunden testas. Om testet påvisar farligt aggressiva tendenser ska hunden enligt djurskyddsförordningen avlivas.

Tillämpningen av de här reglerna varierar, och hundar som gått till attack ibland ges en andra chans, något som Kennelklubben är kritisk till.

När det gäller de bägge hundar som angrep Pelle Thörnberg visade testet att den ena var farligt aggressiv. Den hunden, Tyrone, avlivades.

Men den andra visade inte fullt lika aggressiva tendenser och klarade sig alltså från avlivning. Där nöjde sig polisen med att ålägga djuret med kopplings- och munkorgstvång.

- Vi arbetar för att de här reglerna ska tillämpas på ett striktare sätt. Man har ett strikt djurägaransvar. Om man har en hund på stan och den biter människor, då har den inget existensberättigande och ska avlivas, säger Hans Rosengren.

Fredrik Rundkvist