Kamraterna hedrade mördade pojken

NYHETER

Elvaåringens skolkamrater knäböjer framför ett altare. På altaret är fyra tända ljus och ett porträtt på den döde.

I dag fick eleverna det fruktansvärda beskedet.

En skolkamrat dödades igår av upprepade saxhugg i huvudet och i halsen.

Skolans rektor, lärare och en präst mötte upp, då eleverna vid elvaåringens skola droppade in tidigt i morse. Den lokala krisgruppen i skolan hade träffats några timmar innan eleverna kom, för att förbereda sig, för att kunna svara på elevernas och föräldrars frågor.

För att kunna trösta.

Flaggorna på skolgården är hissade på halv stång och spontana minnesstunder annordnades i klassrummen under förmiddagen.

I ett andaktsrum inne på skolan har ett altare smyckats med tända ljus och en bild på den döde elvaåringen.

- Det är många elever som har funderingar, några tar det väldigt hårt. Även om skoldagen är tänkt att flyta på som vanligt får den helt och hållet styras av elevernas behov. Vill någon prata med någon så finns det personer som är förberedda på det, säger Södertälje kommuns krissamordnare Bosse Wedlund.

Han berättar att spekulationerna och ryktesspridningen är det svåraste för skolpersonalen att svara på.

- Vi måste hålla oss till den officiella bilden av den här händelsen, men den här ryktesspridningen är självklart mycket olycklig, säger Wedlund.

Behovet av tröst bland elever, föräldrar och personal skiljer sig mycket. Skolan har elever från förskoleålderna upp till årskurs nio. I förmiddags var det många föräldrar som följde med sina barn till skolan.

- Många är naturligvis oroliga, säger Wedlund.

I den mördade pojkens klass har präster och skolpsykologer deltagit i samlingarna under förmiddagen. Allt för att hjälpa sörjande elever att hantera krisen.

Vid elvatiden hölls ett möte i rektorsområdet, där lärare, skolledning och krisgrupp diskuterade hur man ska fortsätta krisarbetet. Samtidigt har Hovsjö kyrka öppnat ett kriscenter som kommer att hålla öppet så länge det finns behov.

- Skolan har agerat föredömligt. Här finns personal som jobbar väldigt nära eleverna och när sånt här händer ger man det högsta prioritet direkt, säger distriktsprästen Stellan Bengtsson till TT.

Minnesgudstjänst i morgon

I morgon planeras en minnesgudstjänst på skolgården. Om en vecka är det sommarlov.

Vem tar hand om den döde elvaåringens anhöriga?

- I nuläget finns sjukhusets krishanterare till för dem. Men även kommunens krisgrupp är förberedda att snabbt kallas in.

Samtidigt som krisarbetet pågår i Hovsjöområdet i Södertälje pågår polisen utredningsarbete. Men fortfarande är polisen mycket förtegen.

-Vi håller på att sammanställa det material som vi samlade in i går och kan i nuläget inte ge några andra uppgifter än de vi gett ut tidigare, säger polisens presstalesman Tor Petrell.

Claes Thunblad