Nazist dömd till fängelse för uppvigling

NYHETER

STOCKHOLM

Han uppmanade till att bränna och förinta invandrare och att inte visa poliser någon nåd.

Stockholms tingsrätt dömde på torsdagen den 24-årige nazisten för uppvigling och hets mot folkgrupp till 18 månaders fängelse.

I 24-åringens dator hittade polisen vid en husrannsakan 1999 propagandaskriften Info-14. I en bilaga till skriften sägs att de två polismän som mördades i Malexander 1999 inte var oskyldiga utan att de hade tagit på sig statens uniform för att upprätthålla dess kriminella lagar.

Vidare i artikeln heter det att människor som ställer upp på detta inte ska visas någon nåd.

I tidningen som tillverkats i nazistens dator fanns också personuppgifter om en kriminalinspektör från Västerås som blivit känd för sitt arbete för att stoppa rekrytering till nazigrupper.

Eftersom det i samma tidning fanns en uppmaning att inte visa någon nåd mot poliser dömdes 24-åringen även för hot mot tjänsteman. Det fanns enligt rätten även en stor risk att hoten verkligen skulle genomföras.

Han ska även betala 40 000 kronor i skadestånd till polisen.

Nazisten nekade under rättegången till alla anklagelser och hävdade att andra personer använt hans dator. Men tingsrätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 24-åringen deltagit i framställandet och spridandet av tidningen.

Tomas Skoglund/TT