Kronan rasar mot dollarn

Rekordlåg nivå - en dollar kostar 10:78

NYHETER

STOCKHOLM

Lagom till semestertiderna når kronan ett nytt bottenrekord.

På torsdagen nådde kronan sin hittills svagaste nivå gentemot den amerikanska dollarn.

När handeln stängde kostade en dollar 10:78 kronor.

Kronan försvagades också mot euron, som kostade 9:11 kronor.

Som mest fick man betala 10:79 kronor för en dollar under torsdagen. Det är 20 öre mer än sent på onsdagseftermiddagen.

Mätt mot det handelsvägda TCW-index försvagades kronan till 136,28, vilket är nära den rekordsvaga noteringen 136,49 från april 1995.

På den internationella valutamarknaden föll euron under dagen till sin hittills lägsta nivå mot både den japanska yenen och dollarn. I det sammanhanget är kronan en liten valuta som får ta extra mycket stryk när placerarna säljer euro och i stället köper dollar och yen.

När kronan nådde en viss nivå mot euron tvingades dessutom många aktörer på marknaden sälja kronor för att undvika ytterligare förluster. Det är vad som har hände under torsdagen.

SEB:s ekonomer spådde för några veckor sedan att dollarn mot slutet av sommaren kommer att kosta 10:75 kronor. De blev sannspådda snabbare än väntat.

Det fortsatta kronfallet är självklart dåliga nyheter för alla semesterfirare som står i begrepp att växla kronor mot dollar och pund. Flygresor riskerar också att bli dyrare om dollarn fortsätter att vara så här dyr eftersom flygbränsle betalas i dollar och bolagens högre bränslekostnader i slutledet drabbar resenären.

Bensinbolagen brukar motivera höjningar av bensinpriset med stigande världsmarknadspriser och att dollarn blivit dyrare. Därför väntar sannolikt bensinprishöjningar inom den närmaste tiden efter torsdagens sänkningar.

Så mycket kostar semestervalutan

Peter Challis/TT

ARTIKELN HANDLAR OM