”Alla tar inte tjejer i klacken på allvar”

Getingarnas kvinnliga inslag kämpar mot fördomar

NYHETER

Klackmedlem = man.

Inte alls.

- Man börjar tröttna på alla fördomar, säger barnskötaren och fotbollssupportern Camilla Star, 26.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Lisa Gröön, Grete Foss-Ghazarian, Vendela Elmén, Kicki Karlsson, Camilla Star, Pia Emriksson och Ingela Andersson stöter ideligen på förutfattade meningar när de berättar om sitt intresse för Häcken, fotboll och supporterverksamheten i Getingarna. De önskar att fler tjejer följer deras exempel. "Som i så många andra sammanhang måste man som tjej ha skinn på näsan och våga, säger Grethe Foss-Ghazarian.

Nästan hälften av de aktiva i Getingarnas styrelse är tjejer.

Ingen annan allsvensk supporterklubb har en jämnare könsfördelning.

Revisorn Grethe Foss-Ghazarian, suppleanten Lisa Gröön och ledamoten Camilla Star tillhör en minoritet - tjejer och fotbollsfans.

- Visst är det lite ovanligt. Folk som inte är intresserade av idrott höjer ofta ögonbrynen eftersom de inte tror att tjejer kan vara sportintresserade.

- Och det är en manssfär, jag förstår att det kan bära emot för en tjej att ta sig in i en sådan grupp, säger Lisa Gröön.

"Inte männens fel"

Grethe Foss-Ghazarian tror att många tjejer är rädda.

- De skräms av att bli patetiska i ett sånt här sammanhang, en reflektion som killarna aldrig ens funderat över. Och för att bli inkompetensförklarade av sin omgivning.

- Jag tror inte det är männens fel att det är så få tjejer i klackarna, det är vi kvinnor som måste våga ta steget. Som i så många andra sammanhang måste man som tjej ha skinn på näsan och våga, säger hon.

Sökte sig till ståplats

På bortaresor tas ofta de kvinnliga Häckenfansen för supporterflickvänner.

Många menar att en tjej inte kan vara en "riktig" klackmedlem.

- Man blir inte alltid tagen på allvar, vilket dels kan bero på att alla klackar kanske inte är så kvinnovänliga. Jag är glad att killarna i Getingarna är så bra och vidsynta som de är, säger Camilla Star.

Hon började gå på fotboll för två år sedan.

- Jag följde med två väninnor. I början satt vi ner, men sedan letade vi oss över till ståplats och klacken.

- Förut tänkte jag också att jag aldrig skulle kunna tänka mig att ingå i ett supportergäng och jag tror det är en vanlig tanke bland tjejer. Men det är ju inte alls någon fara, de som tror att fotbollsfans är huliganer har ingen insyn i hur det funkar.

"Hoppas fler kommer"

Trion vill se fler tjejer på Rambergsvallens supporterläktare.

- Inte för att könsfördelningen är viktig. Tjej eller kille spelar ingen roll, det är fotbollsintresset som är i fokus. Men till skillnad från övriga Europa där fotboll är en familjefest för unga som gamla, män som kvinnor, är fobolls- och fanskulturen i Sverige nästan enbart förknippad med män, säger Grethe Foss-Ghazarian.

- Jag är säker på att många tjejer är sportintresserade och jag hoppas att fler kommer ansluta till klacken, säger Lisa Gröön.

Tre som minns förra årets kval

Mathias Gurestam

ARTIKELN HANDLAR OM