Beväpnade barn för krig mot polisen

Har belägrat sig med vapen och 27 vilda hundar i USA

1 av 2 | Foto: AP
Skickade ut hundarna när polisen kom När polisen kom för att hämta barnen möttes de av 27 aggresiva hundar. Samtidigt hörde en polisman att ett av barnen skrek "hämta gevären".
NYHETER

NEW YORK

Sex barn beväpnade med gevär och vilda hundar håller stånd mot polisen i en by i Idaho.

När polismännen skulle hämta barnen för att lämna över dem till barnavårdsnämnden skickade ungarna 27 aggressiva hundar mot dem.

Deras pappa dog nyligen och mamman greps av polisen.

Barnen har belägrat sig i tre dagar. De bor i ett ruckel till hus mitt ute på landsbygden i Sandpoint, Idaho i västra USA. De har varken elektricitet, rinnande vatten eller telefon. Däremot mat som räcker åtminstone några veckor.

Barnen är 8-16 år gamla, Kathryn, 16, Benjamin, 15 och de yngre syskonen Mary, James, Frederick och Jane. Alla vet hur man använder ett gevär. De har också tillgång till 27 ilskna hundar som de dresserat. Oklart är hur många vapen de förfogar över.

Försöker undvika eldstrid

Polisen har stängt av grusvägen som leder till familjens hus men har inte försökt storma huset. Man är livrädd för en upprepning av en liknande situation i Idaho 1992 då regeringsfientlige högerextremisten Randy Weaver skulle gripas. Det slutade med att Weaver och hans fru dödades liksom en polisman.

Belägringen i Sandpoint började då polisen kom för att hämta barnen. Det är den senaste i en rad tragiska händelser som drabbat familjen.

För två veckor sedan dog pappan Michale McGuckin i muskelsjukdomen MS. Han hade varit allvarligt sjuk i flera år och kunde inte längre arbeta vid sågverket i området. Faderns sjukdom ruinerade familjen.

Några dagar efter begravningen grep polisen mamman JoAnn McGuckin som anklagas för att ha misskött sina barn. Hon hålls i förvar mot över en miljon kronor i borgen.

När barnen skulle hämtas upptäckte ett av dem polisen och skrek "hämta gevären".

Litar inte på myndigheterna

Barnen är misstänksamma och hatiska mot myndigheter sedan deras mamma greps.

- Barnen är säkert rädda, säger Alice Wallace, chef för socialbyrån i området. Vad kan man förvänta sig när deras far dör och modern grips inom loppet av några veckor.

Familjen har en längre tid vägrat att ta emot hjälp av grannar eller kyrkan. Däremot har de regelbundet hämtat mat på socialbyrån. Vatten har de fått från en sjö i närheten av huset.

Myndigheterna vill inte gå närmare in på anklagelserna mot mamman men andra källor påstår att hon har alkoholproblem.

Grannar har försökt övertala barnen att ge upp. Hittills utan resultat. Familjens äldsta dotter som inte bor i huset samarbetar med polisen.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM