Författare: Situationen i familjen är avgörande

NYHETER

LONDON

Barnet kan ha alldeles normala och snälla föräldrar.

Men ett barn som dödar ett annat barn har ändå alltid något problem i sin familjesituation.

Det påstår den brittiska författarinnan Gitta Sereny, världsberömd auktoritet på området.

Foto: Gitta Sereny.

Gitta Sereny har studerat våld mellan barn i mer än trettio års tid, och det var hon som 1998 skrev den uppmärksammade boken "Ohörda rop" ("Cries unheard").

Den handlade om det mest uppmärksammade barnadådet i modern tid, den tolvåriga Mary Bells mord på två småpojkar 1968.

Mary satt fängslad i 16 år och valde att bryta tystnaden först 1998, då hon talade ut för Gitta Sereny.

Barnet känner sig pressat

Gitta säger att det egentligen bara finns en gemensam faktor när barn skadar andra barn allvarligt. Det är familjesituationen.

Vare sig det handlar om Mary Bell, det grymma James Bulger-mordet i Storbritannien, om skottdramer på skolor i USA, mördade småbarn i Norge, Arvika eller Södertälje, är det alltid inom hemmets fyra väggar sanningen finns.

- Missförstå mig inte, det behöver inte vara en "dålig" familj. Men barn är känsliga och känner av spänningar på ett tydligare sätt än de vuxna begriper, säger hon till Aftonbladet.

- Det vanligaste är att barnet har ärvt våldstendenser från föräldrarna, men det kan också känna sig pressat på andra sätt. Det byggs upp en inre ilska som gör barnet mer eller mindre sjukt, säger hon.

Skickliga psykologer

- Alla dessa dåd är så olika till sin natur. Men ni ska vara glada i Sverige att ni har så skickliga läkare och psykologer som kan hantera sådana här situationer. Ni har hunnit oerhört mycket längre än Storbritannien.

- I det här landet ropar vi på korsfästelse. I Sverige har man en klokare syn på det hela. Någonting är fel med barnet och det blir inte hjälpt av att straffas, hävdar Gitta Sereny.

Peter Wennman