Sluta prata i mobilen - du kör alldeles för fort

Varannan fortkörare pratade i telefonen vid razzia

1 av 2 | Foto: GUNNAR ASK
OKONCENTRADE OCH LIVSFARLIGA Förare som pratar i mobiltelefon samtidigt som de kör bryter ofta mot hastighetsbegränsningarna.
NYHETER

Bilförare som pratar i mobilen vet inte hur fort de kör.

När Stockholmspolisen kontrollerade hastigheten utanför skolorna satt hälften av fortkörarna i telefon.

Många var så upptagna av samtalet att de inte ens såg polismannen som stoppade dem.

- En kollega fick snabbt kasta sig undan för att inte bli nermejad, säger polisinspektör Bengt Svensson vid norrortspolisen.

Efter den chockartade upplevelsen vill han nu ta i med hårdhandskarna mot förare som pratar i mobilen när de kör bil.

- Det bästa vore om allt mobilpratande förbjöds i samband med bilkörning, säger Bengt Svensson.

- Det spelar ingen roll om man har handsfree eller inte. Det är själva pratet i telefon som gör förarna okoncentrerade, och livsfarliga.

”Alla skyllde på nallen”

- Vi har sett dem som haft båda händerna på ratten och pratat, men varit i en helt annan värld.

När poliserna frågade mobilpratarna varför de körde för fort skyllde alla på nallen. "Jag var så inne i samtalet att jag inte såg skyltarna", var den vanligaste förklaringen.

Polisens stora hastighetsrazzia genomfördes på 30-sträckor utanför skolor i Stockholms län, men även ett antal 50-sträckor kontrollerades. 419 förare rapporterades för fortkörning, 69 stycken blev av med körkortet. Uppskattningsvis upp mot 200 ertappades med att prata i mobiltelefon.

Kan dömas till fängelse

- Tyvärr fördes ingen ordentlig statistik direkt på plats. Det var först efteråt vi märkte att väldigt många angett mobilen som orsak till att man missat hastighetsskyltningen, säger Bengt Svensson.

Den som pratar i mobiltelefon och orsakar en olycka kan dömas för vårdslöshet i trafik. Påföljden kan bli fängelse.

Tre motioner som lämnats in till riksdagens trafikutskott kräver att en utredning görs om hur trafikfarligt det är att prata i mobiltelefon. Följden kan bli en ny lag som begränsar användandet.

Vägverket har följt utvecklingen av mobiltelefoner och bilkörning under sex-sju år. En siffra som man fått fram är att 2,5 procent av alla förare pratar i mobiltelefon under pågående färd. Men att det skulle innebära någon större säkerhetsrisk har inte bevisats.

- Det trodde jag också tidigare. Men bilkörning och telefonpratande är nog ett betydligt allvarligare problem än vi föreställt oss, säger Bengt Svensson.

Sven-Anders Eriksson