Förre vännen: Jesús Alcalá har gått sönder

1 av 2 | Foto: PAWEL FLATO/FLT-PICA och BJÖRN ELGSTRAND
Inte vänner längre: Wilhelm Agrell och Jesús Alcalá.
NYHETER

J

esús har gått sönder under resans gång. Det har varit ett accelererande förlopp. Han kom till en punkt, där han inte kunde skilja på rätt och fel. Jag talar som medmänniska.

Det fanns vemod i hans röst, när Wilhelm Agrell, den rödskäggige fredsforskaren som varit Jesús Alcalás bäste vän - och tillsammans med vilken han för några år sedan bildade ett politiskt parti - i går under förhör i Stockholms tingsrätt talade om en personlighetsförändring hos den bedrägeriåtalade kulturpersonligheten.

Alcalá, fem meter bort tittade upp mot Agrell. Men Agrell tittade på domaren. Aldrig, icke en gång under det timslånga förhöret, möttes Agrells och Alcalás ögon.

Förändrat försvar

Agrells varmhjärtade, verbalt mästerliga men för Alcalá förödande vittnesmål om den besynnerliga tillkomsten av ett professorsutlåtande, förefaller att ha gett stjärnadvokaten Leif Silbersky en ny infallsvinkel för sitt försvar.

I rättegångens inledningsskede hade Silbersky sagt, att han skulle få Alcalá friad med den metod med vilken han fick landshövding Marjasin friad: Det som förefallit vara ett brott kunde inte styrkas vara en olaglig handling.

Två personer i en

Nu helomvändning. I sin slutplädering på onsdag förnekar Silbersky sannolikt inte brottsbeskrivningen. Istället sätter han en "tokstämpel" på Alcalá.

- I min plädering, berättade Silbersky efter sessionen i går, kommer jag att låta Alcalá tona fram som komplicerad. Det finns två skilda personer i honom. Jag kommer att peka på dubbelnaturen. En personlighetsklyvning.

Alcalá har redan, uppgavs i går för rätten, viss kontakt med psykiater.

Åklagare Gunnar Stetler var efter Agrells vittnesmål segerviss:

- Jag förväntar mig fällande dom.

Kanske var det inte slump att Stetler bar en slipshållare som han en erhållit som honorar för ett föredrag vid universitetet i Cambridge. Ämnet hade varit betänkliga penningtransaktioner och slipsnålen bar en vapensköld från - Jesus College.