Guillous nya roman lanseras först som e-bok

Upptäckte spännande drama i slutet av förra berättelsen

NYHETER

Jan Guillous romantrilogi om Arn Magnusson är en försäljningssuccé med en bra bit över en miljon sålda exemplar. Aftonbladet.se kan nu erbjuda de fem första delarna i fortsättningen ”Arvet efter Arn” som e-bok.

– När jag skrev de sista raderna i Arn-trilogin trodde jag äventyret var över. Då upptäckte jag dramat kring statsmannen och maffiabossen Birger Jarl, berättar Jan Guillou.

Foto: Lasse allard

Den tredje delen i Jan Guillous storsäljare om romanfiguren och riddaren Arn Magnusson avslutas med scenen där den unge Birger Jarl sitter vid sin fars dödsbädd.

– När jag skrev de raderna tänkte jag att den övriga historien var känd. Birger Jarl, mannen som vid kyrkomötet i Skänninge 1248 blev den fullfjädrade statsmannen, lagstiftaren och Stockholms grundare.

Upptäckte rafflande historia

– Sedan insåg jag att ingenting finns om denne man egentligen var. Då vid kyrkomötet i Skänninge var han 50 år gammal. Vem är han, här finns en rafflande historia att berätta, säger Guillou.

Aftonbladet kan nu erbjuda de fem första delarna ur ”Arvet efter Arn” Den inbundna boken släpps först i sommar. Den historiska resan börjar år 1210 och följer den lille faderlöse pojken, maffialedaren och statsmannen Birger Jarl, fram till upproret mot Birger och hans ätt slogs ned 1251.

Läsaren får möta modern, Ingrid Ylva, som blev änka vid 30 års ålder som som hade en särdeles förmåga att fostra sina söner till framgång.

Fakta blir triller

- Det är minst sagt imponerande. Två av sönerna blev lagmän, två biskopar och en statsminister. En ganska lyckad samling, konstaterar Guillou.

Som vanlig gör Jan Guillou inga stora ansträngningar för att beskriva den historia som går att bevisa. ”Arvet efter Arn” är en historisk roman där torr fakta om blodbad, uppror och korsriddare förvandlas till historisk triller.

- 90 procent av materialet är fiktion, eller intellektuella gissningar, säger Jan Guillou.

Framgångsrikt koncept

Konceptet har visat sig vara framgångsrikt. Jan Guillous historiska böcker har passerat miljonstrecket i antal sålda exemplar, vilket är jämförbart med en av hans andra succéer, Hamiltonböckerna.

- Jag har haft tur. Men medeltidsintresset i det här landet var mycket större än jag hade kunnat tro. Man kan säga att jag kom rätt i tiden.

- Vad jag inte visste då jag började med det här var att jag skulle hamna mitt i det svenska samhällets ursprung och tillkomsthistoria. Det här är en tid då Sverige föds, en tid som den svenska vikingapropagandan hindrat oss från att få veta någonting om, säger Jan Guillou.

Nya boken först på nätet

Han väljer att publicera Arvet efter Arn som e-bok, innan den kommer ut i pappersform.

- Jag var länge skeptisk till det här med e-böcker. Men då jag första gången fick se en sådan här läsplatta, och någon teknikputte förklarade hur den fungerade så blev jag övertygad.

- Möjligheten att bära med sig ett obegränsat antal böcker på semestern är ju fantastisk. Dessutom är ju plattan belyst vilket löser många pars problem i sängen, då den ena vill sova och den andra läsa. Som att tjuvläsa under täcket.

Men trots sin vurm för den nya tekniken har han inte förändrat sina egna arbetsmetoder.

- Jag skriver fortfarande på min mekaniska skrivmaskin och kommer att dö ut tillsammans med den. Det är tur att det finns andra som kan hantera tekniken, säger Jan Guillou.

Ladda ner och läs!

Aftonbladet bjuder på de fem första avsnitten av Jan Guillous senaste bok Arvet efter Arn. Från och med tisdagen den 5/6 kan du ladda ner ett nytt avsnitt om dagen och läsa det i din dator eller handdator.

Avsnittenm läggs ut kl 9.00 varje dag.

Claes Thunblad