Sex förbjuds i rymden

NYHETER

Nu kommer fakta som många väntat på:

Sex är förbjudet i rymden.

Hittills har ingen brutit mot förbudet enligt den ryske kosmonauten Talgat Musabajev.

Även om lusten skulle falla på för kosmonauter på rymdfärd så är det förbjudet att ”göra det” i viktlöst tillstånd. Fortfarande har ingen brutit mot regeln.

Det hävdar åtminstone kosmonauten Talgat Musabajev i en intervju med ryska tidningen Rossijskaja Gazeta på fredagen.

- Ett antal olika utredningar - moraliska, etiska och medicinska - har diskuterat frågan, men beslutade till sist att förbjuda sex, eftersom konsekvenserna för barn som eventuellt skapats i rymden är okända, berättar Musabajev.

"Har aldrig fått möjlighhet"

Den 51-årige kazaken - släkt med Kazakstans president Nursultan Nazerbajev - säger också att kosmonauterna från det forna Sovjetunionen än så länge lyckats hålla på sig.

- Det är visserligen mycket prat om det. Men vi skrattar bara, eftersom vi aldrig har fått någon möjlighet - och amerikanerna är alldeles för disciplinerade.

Var Titos pilot

Musabajev var pilot på den raket som för en knapp månad sedan förde upp amerikanske miljonären Dennis Tito på världens första rymdturistresa.

Själv tjänar han inte några större summor - enligt egen uppgift.

Under en rymdresa erhålls flygtillägg på cirka 3 000 kronor om dagen samt extra ersättning för eventuella rymdpromenader och den tid som tillbringas utanför farkosten.

Vad gäller grundlönen ligger kosmonauterna långt efter sina västerländska kollegor.

- På mitt andra uppdrag flög jag med en utlänning. Jag var chef - men han tjänade 31 gånger mer än vad jag gjorde, berättar Musabajev för Rossijskaja Gazeta.

TT , Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM