Kaos när ”Madde” tog studenten

Massor av människor trängdes utanför prinsessans gymnasium

1 av 4 | Foto: MALIN LAGERLÖF
Prinsessan Madeleine med klasskompisar i Tegnérlunden där det skålades i champagne.
NYHETER

När prinsessan Madeleine i dag tog studenten vid Enskilda gymnasiet blev det stort tumult. Massor av människor och medier trängdes utanför för att få se en skymt av prinsessan.

Och frusterade bilister fick sitta i timslånga bilköer.

I dag var det alla studenters lyckliga dag.

Runt om i Stockholm och hela landet samlades glammande, lyckliga studenter med ett långt sommarlov framför sig.

I Stockholm gick studenter från Kungsholms gymnasium, Östra real, Norra real, St Görans gymnasium, och enskilda gymnasiet ut ungefär samtidigt - och orsakade kaos i trafiken.

”Väldigt långa köer”

- Det är väldigt långa köer. Många blir arga och på dåligt humör i värmen. Naturligtvis kan det orska irritation som i sin tur kan leda till många småolyckor, säger Tor Petrell på Stockholmspolisens pressavdelning.

Allra tjockast med folk var det utanför enskilda gymnasiet. Orsaken var prinsessan Madeleines studentdag.

- Många vill komma och titta på henne och gratulera. När hennes syster tog studenten för några år sedan var det samma sak, säger Tor Petrell.

Samlades i Tednérlunden

Prinsessan kom ut ur porten strax efter klockan två i dag i sällskap av sina klasskompisar. Snart samlades ett gäng i Tegnérlunden. Där skålades det i champagne.

Också släkten fanns på plats för att gratulera. Pappa kungen höll stolt i ett plakat föreställande en bild av Madeleine i 4-5 årsåldern och med den enkla texten ”grattis” i två olika typsnitt. Bredvid stod drottning Silvia, prinsessan Lilian och kronprinsessan Victoria.

Madeleine var klädd i en vit enkel klänning och enkla vita tygskor utan klack. Hon gick tillsammans med kompisarna och ställde sig och skrålade student-sånger i Tegnérlunden.

Kravallstaket och säkerhetsvakter

Kravallstaket och säkerhetsvakter höll till en början nyfikna på avstånd men när studentsången sjungits och mössorna kastats utbröt ett tumult då många ville komma nära kungafamiljen. Prinsessan själv verkade totalt obekymrad om detta när hon tillsammans med vännerna drog fram genom folkhavet för att äntra lastbilsflaket bland annat tillsammans med kompisen Louise Gottlieb. Kungafamiljen hade fullt sjå med att hänga med och säkerhetsvakterna såg något stressade ut.

Volvo-lastbilen var dagen till ära prydd med blått tyg, massor av blåa och gula ballonger och de traditionella ungbjörkarna.

Victoria med på lastbilen

Med på lastbilen var också kronprinsessan Victoria.

Trängseln på platsen gjorde det i stort sett omöjligt för alla närvarande journalister på plats att få en kommentar av prinsessan. Fotografuppbådet trängdes med varandra för att hitta den bästa vinkeln. Poliser och livvakter höll kontroll på folkmassan.

Alla studenter med anhöriga i kombination med den normala fredagstrafiken gjorde att trafiken stoppades upp i centrala Stockholms ut- och infarter.

”Stan inte byggd för så mycket trafik”

- Den här staden är inte byggd för att ta emot så mycket trafik. Det som tar tid är att ta sig ut ur stan, säger Tor Petrell.

De som kommit för att se medlemmar ur kungafamiljen blev inte besvikna. Det var bara storebrorsan prins Carl Philip som saknades.

Prinsessorna Victoria och Madeleine stod på lastbilen och stojade och dansade till sambamusik. Efter en rundtur väntade en privat mottagning för prinsessan på hovstallarna.

Prinsessan Madeleine lägger nu totalt sex års studier på enskilda gymnasiet bakom sig. Först har hon gått i högstadiet, sedan det treåriga samhällsvetenskapliga programmet. Vilka betyg hon fått är ännu en hemlighet.

Annika Sohlander, Per-Ivar Sohlström