Tonåring anhållen för flickmordet i Höganäs

Greps vid 17-tiden i sin bostad

NYHETER

HELSINGBORG

Mordet på den 13-åriga flickan i Höganäs tycks vara på väg att klaras upp.

På fredagen anhölls en tonåring från Höganäs som misstänkt för att ha mördat flickan.

Ynglingen, vars exakta ålder polisen inte vill gå in på, anhölls först i sin frånvaro av kammaråklagare Lars Danielsson. Ynglingen greps av polisen i sitt hem vid 17-tiden och förhördes på fredagskvällen. Efter förhören beslöt åklagaren att anhållandet skulle bestå.

Tonåringen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt polisen i Helsingborg var den misstänkte bekant med den mördade flickan. Det var sent på fredagskvällen oklart om han hade gjort några medgivanden.

- Utredningen är i ett mycket känsligt skede. Ytterligare förhör ska hållas och för tillfället kan vi inte lämna några fler upplysningar, sade Helsingborgspolisens informatör Charley Nilsson till TT på fredagskvällen.

Våld mot huvudet

Polisen kallade till en presskonferens i polishuset i Helsingborg vid lunchtid på lördagen.

- Förhoppningsvis kan vi berätta mer då. Vi både hoppas och tror att det är gärningsmannen vi har fått tag på, sade Nilsson.

Det var efter skolan den 8 maj som den 13-åriga flickan försvann från sitt hem i Höganäs. Ett stort spaningspådrag letade efter henne under närmare ett dygn innan hennes döda kropp hittades i strövområde ett par kilometer från hemmet. Bredvid kroppen stod hennes cykel parkerad.

Flickan hade inte utsatts för något sexövergrepp. Hon hade dödats genom våld mot huvudet. Polisen fick tämligen omgående hjälp av en uppmärksam hundägare i jakten på mordvapnet. Det visade sig vara en sten, som hunden visade speciellt intresse för. Stenen låg inte alldeles i närheten av flickans kropp, men det var hennes blod som fanns på den.

Skrik

Ytterligare spår som polisen haft att jobba efter i jakten på mördaren har varit vittnens uppgifter om ett skrik från det område där flickan hittades och iakttagelser av en man med bar överkropp som kommit cyklande från området.

Polisen har också intresserat sig för trafiken till och från flickans mobiltelefon och hennes chatkontakter via dator.

Ytterligare spår är de likheter som finns med ett tidigare ännu ouppklarat mord på en ung kvinna i Höganäs för ett par år sedan. En teori i spaningsarbetet var att det kunde röra sig om samma gärningsman.

Det är oklart hur mycket av dessa spår som har någon anknytning till den yngling som nu gripits som misstänkt för mordet.

Mordet på den 13-åriga flickan har upprört och skakat hela Höganäs. Många invånare i staden kantade gatorna i torsdags när flickan begravdes och kistan med hennes stoft fördes i procession med häst och vagn genom Höganäs.

Peter Palmkvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM