Självmordsattack i Tel Aviv i kväll

Minst 17 döda – minst 70 skadade, varav 8 allvarligt

NYHETER

JERUSALEM

En ny självmordsattack krävde minst 17 liv i Tel Aviv i Israel sent på fredagskvällen.

Det var det blodigaste attentatet hittills under det åtta månader långa palestinska upproret.

Foto: REUTERS
Medicinsk personal tar hand om en av de många skadade vid nattklubben Aacha i Tel Aviv.

Explosionen ägde rum vid ett strandområde där det finns många restauranger och kaféer. Området var fyllt av helglediga människor och attentatsmannen, som själv dödades, utlöste sin sprängladdning bland ungdomar som köade till en nattklubb, berättade Tel Avivs polischef Yossi Setbon för arméradion.

Enligt CNN som citerar israelisk polis skadades minst 70 personer, varav 8 allvarligt.

Säkerhetskabinettet kallat

Israelisk television uppgav att Israels säkerhetskabinett kallats till möte på lördagsmorgonen för att diskutera fredagskvällens attentat.

Palestinska extremister har riktat en våg av självmordsattacker mot mål i Israel de senaste veckorna, med många döda och skadade, både civilpersoner och militärer, som resultat. Ingen hade ännu tagit på sig fredagskvällens attentat. Den palestinska rörelsen Hamas har tagit på sig ansvaret för flera av dåden.

Ger Arafat skulden

Israel gav den palestinska myndigheten och den palestinske ledaren Yassir Arafat skulden för attacken. Premiärminister Ariel Sharons talesman Raanan Gissin sade till CNN att Israels regering kommer att svara på attacken ”vid en tid och plats vi själva väljer”.

TT-Reuters, Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM