Nu blir det tjall på linjen - igen

Huka dig, Nivert - Tönt-Tormod har laddat om

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND, ULF HÖJER
ny landskamp Norska Telenors koncernchef Tormod Hermansen är tillbaka, och det är upplagt för en ny duell med Telias Marianne Nivert. "Håll i hatten, Nivert, Tormod är beredd till strid", skriver Aftonbladets Lena Mellin.
NYHETER

Håll i hatten, Tormod Hermansen är på väg tillbaka.

Den töntstämplade chefen för norska Telenor utmanar på nytt sin fiende, Teliachefen Marianne Nivert, om de svenska kunderna.

Marianne Nivert, då vice vd, var den som slutligen stjälpte fusionen mellan Telia och Telenor. I en ton som inte tålde motsägelser krävde hon att koncernchefen Tormod Hermansen avgick.

- Det kan inte vara en ren otur att han gång på gång blir härförare i en landskamp. Det gör det omöjligt för oss att arbeta i koncernen. Han måste avgå.

Fel personkemi

Det blev dödsstöten. Några dagar senare kom Norges och Sveriges regeringar överens om att avbryta sammanslagningen av de två nationella telebolagen. Personkemin i ledningen var helt fel.

Nu är det upplagt för en ny landskamp. Bakgrunden är följande:

Sedan sex år tillbaka äger British Telecom och Telenor företaget Telenordia. Det är Sveriges tredje största operatör för telefoni via kabel, alltså inte mobiltelefoner.

I går delade ägarna på företaget. British Telecom tar hand om internationella företagstrafiken. Telenor driver resten vidare och behåller namnet Telenordia som blir ett helägt svenskt dotterföretag till den norska telejätten.

Att jämföra Telenordia med Telia är som att jämföra en kiosk med ett varuhus. Företaget har 15 procent av internetmarknaden och knappt 3 procent av telefontrafiken i det fasta nätet. Mobiltelefontjänster erbjuds över huvud taget inte.

Tormod Hermansen är koncernchef i Telenor och alltså högsta hönset i den koncern där Telenordia ingår. Syftet med gårdagens affär är bland annat att lösa upp ett avtal som gjort det svårt för Telenordia att fullt ut satsa på att bli ännu större på den svenska marknaden.

Tillbaka på ruta ett

I någon mening är vi alltså tillbaka på ruta ett. Norge i form av Telenors koncernchef Tormod Hermansen vill bli stor i Sverige. Förra gången försökte han genom en fredlig fusion. Nu genom ett dotterföretag som inte behöver ta några hänsyn.

Att påstå att Telias koncernchef Marianne Nivert darrar av rädsla vore att ta i.

För det första verkar hon inte vara lagd åt det hållet.

För det andra dominerar Telia den svenska telefonmarknaden.

För det tredje har Telenordia ingen licens för den tredje generationens mobiltelefoni i Sverige.

Det har visserligen inte Telia heller. Men sedan den kallduschen kom i slutet av förra året har Telia både överklagat beslutet och slagit sig ihop med konkurrenterna i Tele2.

Telenordia har också överklagat men saknar än så länge partner.

Så håll i hatten, Marianne Nivert. Tormod Hermansen är tillbaka - beredd till strid.

Lena Mellin