Rött ljus - mot cancer i huden

Willybert blev botad med nya mirakelmetoden

NYHETER

Med en norsk salva kan du bli botad från hudcancer.

Willybert Busse, 71, hade ett litet sår på vänster kind som aldrig ville läka. Det visade sig vara cancer.

- Jag behandlades med salvan och rött ljus, behandlingen var lindrig och mild, säger han.

Foto: UFFE NYLÉN
CANCERN FÖRSVANN För Willybert Busse räckte två behandlingar med salva och ljusbestrålning för att ta bort hudcancern på kinden. - Jag får gå i solen men inte ligga och steka mig som förr, säger Willybert.

Den norska salvan agerar som en "målsökande robot" och kan leta upp hudcancertumörer. Sen kan läkarna ta hjälp av ett speciellt rött ljus så att bara tumörcellerna bestrålas och inte den friska huden.

- Jag gick igenom behandlingen två gånger, säger Willybert Busse, det var för ett och ett halvt år sedan.

Med ett litet instrument rev läkaren upp såret, strök på salvan och satte på plåster:

Bestrålades med rött sken

- Salvan skulle sitta på i tre timmar och då promenerade jag i Slottsskogen. När jag kom tillbaka togs plåstret bort och såret bestrålades med rött sken i 12-13 minuter.

- Sen fick jag gå hem. Och efter en vecka upprepades proceduren, säger han.

Efter ett halvår togs ett cellprov på Willybert Busse och läkaren hade inget att anmärka.

Den hudcancer man kan behandla med salva-ljus-metoden är ytlig hudcancer och förstadier till hudcancer.

- Hudcancern malignt melanom passar inte in här, säger Olle Larkö, professor i hudsjukdomar, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

För de patienter som kan ha en tre, fyra centimeter stor och ytlig hudcancer fanns det tidigare en "behandlingslucka", men de patienterna kan nu behandlas med salva och ljus.

Vitsen med salvan är att den bara söker upp tumörcellerna. Därefter kan läkarna enbart behandla de sjuka cellerna med ett speciellt rött ljus - och inte den friska huden.

"Diskoljus" visar tumören

- En del tumörer går ut i "intet" och man kan inte vara vara säker på var cancern börjar och slutar. Efter att ha lagt på krämen lyser vi med "diskoljus" och då glittrar tumören så vi vet var vi ska sätta kniven.

Ökar fallen med hudcancer i Sverige?

- Ja, det är ingen tvekan. En faktor är solresorna. Men även utomhusvistelsen mulna dagar då UV-strålningen kan var starkare mitt på dagen jämfört med en solig eftermiddag.

Willybert Busse är glad, han tycker att allt har gått väldigt bra:

- Jag får gå i solen, det är inte farligt. Men jag får inte ligga och steka mig brun, som jag kunde göra förr i tiden, tills det sved i skinnet.

25 000 drabbas varje år

Ulla-Lene Österholm