Studenterna som vet hur man firar

Invandrarnas barn har återuppväckt festen

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
För de har tagit studenten… Montaha Sultana, Irem Chendry och Nazneen Ansari skjutsas Hamngatan ner av Shahbaz Avzaisen som hyrde en cabriolet för 4 000 kronor.
NYHETER

Den har med björkris och ballonger på lastbilsflak, vita klänningar och hesa röster varit en oförliknelig svensk högtid. På med studentmössan! Lämna skolan bakom sig! Åååååh den ljusnande framtid är vår!

I en halv generation hade emellertid högtiden hamnat i vanhävd. Betygens magi hade raderats bort, kuggningens fasa försvunnit, firandet mest blivit fyllefest.

Men i går eftermiddag såg jag firandet återupprättat till sin forna glans med ansikten strålande av stolhet över en genomförd prestation till ackompanjemang av tutande bilkorteger.

Det som hänt är att invandrarnas barn i Tensta och Rinkeby, Skärholmen och Vårby återuppväckt studentfirandet. De har kapat festen. Från sportbilen hon fraktades runt ropade den 18-åriga Ulla Kaurishli, en syriska:

Mogenhetsexamen

– Det är roligaste dagen i mitt liv! Och jag har bra betyg.

Strax bakom rullade i en Audi 80 Gordana Stankarc, 19, fram med sina kamrater. Hon svingade en blå-vit-röd flagga dekorerad med fyra ”s” och i 112 decibel ventilerade hon sin glädje:

– Det är jättekul! Allt är jättekul!

Flaggan var Serbiens, den flagga som de senaste tio–tolv åren varit så fruktad på Balkan. Men i Stockholms centrum i går användes den helt utan aggressioner.

Från andra bilar svingades Turkiets röda flagga med en vit halvmåne, Somalias med en vit stjärna på ljusbå botten och Palestinas röd-grön-svarta med en vit triangel. Jag talade med en lycklig kinesisk pojke från Tyresö gymnasium och en eritreansk från Sollentunas.

Studenten kallades en gång i tiden mogenhetsexamen. När det i går var tuta och kör på det utvalda stråket, Hamngatan i hela dess längd, visade Stockholm att det är som staden själv som avlagt sin mogenhetsexamen och nu är en multietnisk storstad på riktigt.

Nya inslag

Nya inslag att notera, när det är invandrarbarnen som tagit över:

Sången med raden ”Sjung om studentens lyckliga dar” har helt fallit ur bruk. Jag fann ingen som ens hade hört talas om den. ”Menar du den här?” frågade sydamerikanen Jorge Jerona och stämde upp: ”För vi har tagit stu-den-ten och fy-fan-va-vi-e-bra... Det är fiesta!”

Det är inte lastbilsflak som längre gäller. Det är sportbilar av värstingslag. Shahbaz Avzais, en ung syrier, var chaufför åt de tre studentskorna Montaha Sultana, Irem Chendry och Nazneen Ansari.

Shahbas satt vid ratten till en ny, blå Saab cabriolet och han sa: ”Jag har hyrt den. Jag betalar 4 000 för ett dygn. Det här ögonblicket gör att den är värd varenda spänn.”

I dessa stolthetens stunder körde de nybakade studenterna inte bara mot rött ljus. De tog över bussfilen.