"Mitt engagemang för AIK avtar inte för att jag visar andra supportrar respekt"

NYHETER

Lugnet efter stormen! Ja, så känns det just nu. För en gångs skull ser jag faktiskt fram mot landslagsuppehållet. Snart blåser det ändå upp igen, juni månads sista tre veckor är ju blytunga; sannolikt skall sex matcher hinnas med.

Olle Nordin visade fingertoppskänsla senast och den lär behövas fram över om vi skall vara med och kriga om guldet i höst.

Vid sidan av fotbollsmatcherna träffades i förra veckan representanter från flera supporterklubbar för att inleda arbetet med den så kallade Supporterunionen.

Oavsett lagsympatier ondgör sig de flesta supportrar med rätta över de djupt ingrodda fördomar och grova generaliseringar som kommer till uttryck mot oss i media, inom ordningsmakten och även inom vissa klubbar. Givetvis finns berättigad kritik mot ”oss” i vissa avseenden. Jag säger ”oss” därför att vi av ganska lättförstådda skäl blir behandlade som kollektiv.

Vad gör man då åt detta?

I grunden krävs en attitydförändring bland supportrarna och den tycker jag mig kunna skönja. Supporterklubbarna har ett stort ansvar. Inte för varje enskild supporter, men som vägledare. Målet är att nå ömsesidig respekt mellan inblandade parter.

Supporterunionen vill verka genom att i grunden förbättra relationerna mellan lagens supportrar. Tillsammans kan vi agera och delta aktivt i opinionsbildningen och seriöst delta i debatten i media, med andra klubbar och ordningsmakt.

Jag tror på detta.

Mitt engagemang för AIK avtar inte en millimeter eller tusendel genom att jag visar respekt mot andra supportrar. Vi har alla ett ansvar. Att bryta fördomar tar tid och är arbetskrävande. Arbetet har i alla fall inletts.

Stefan Widenholm (Allmänna supporterklubben)