Svenska fotbollsälskares bild av Hisingens stolthet

Sportbladets omröstning: Häcken är Kim Källström & Torbjörn Nilsson

NYHETER

Kim Källström och Torbjörn Nilsson – jättetalangen och den älskade tränaren.

Och medias favoriter.

Tar Häcken slut där?

Tittar man på Sportbladets nätomröstning kan man tro det.

Fotbollsfantaster runt om i Sverige har på aftonbladet.se i veckan röstat fram allsvenskans mest älskade, avskydda, överskattade och underskattade spelare.

Av knappt 1800 inlägg handlade endast 25 (cirka en procent) om Häcken.

Hela 23 (92 procent) av dem var hyllningar till eller sågningar av Kim Källström.

Slutsatsen: Häcken ä r Kim Källström för folk runt om i Fotbollssverige.

– Vi är medvetna om att det är så, Kim och Torbjörn är tacksamma för media. Men vi ser det inte som negativt, all publicitet är bra oavsett hur personifierad den är, säger Häckens kanslichef Tomas Ohlsson.

Nästan bara Kim

Artiklarna i dagstidningarna och inslagen i sportsändningarna med andra spelare än Källström i fokus är lätträknade, även i Göteborg.

Men någon bitterhet från spelarnas sida är inte att tala om.

– För ett år sedan fick vi knappt någon plats alls i media. Torbjörn och Kim har fått fart på intresset och det är bara positivt, säger anfallaren Jonas Henriksson.

Då är tongångarna i supporterklubben Getingarna annorlunda.

– Jag tycker det är tråkigt att de andra inte får något utrymme. Kim är jätteduktig, men han har fått sitt. Det är så många som är otroligt viktiga för laget, men som aldrig får höra det. Jag tänker på spelare som Jocke Söndergaard, Johan Lind och Henriksson, för att nämna några, säger Getingarnas Grethe Foss-Ghazarian.

Ingen annan klubb har ett färre antal spelare med i nätomröstningen.

Utöver kommentarerna om Källström handlar ett inlägg om Njugo Demba-Nyrén, medan hemmafansens favorit Johan Lind av en tyckare utses till landets mest underskattade.

– Jag tänker inte så mycket på vad som skrivs, men självklart är det roligt när man blir hyllad och det känns kul att ligga högt upp på listan över älskade spelare.

Mål efter en minut

– Vi försöker hjälpa varandra i laget och alla är på samma nivå.

– Att jag har synts mycket i tidningar beror väl på att jag slog igenom ganska ung och att man har haft saker att ta på – som att jag gjorde mål efter en minut i min allsvenska debut till exempel. Det är en mediabild och den kan vara svår att ändra på, säger 18-årige Källström.

Mathias Gurestam