Israelisk tidsfrist till Arafat efter blodbadet

”Arafat måste visa att han vill ta itu med våldet inom ett dygn”

Utanför premiärministerns residens demonstrerade tusentals israeler. De skanderade ”krig, krig” och krävde att Sharon slår tillbaka hårt mot palestinierna.
NYHETER

I dag på lördagen samlades den israeliska regeringen till ett extra krismöte med anledning av fredagens bombdåd i Tel Aviv.

Under mötet bestämde premiärminister Ariel Sharon och hans ministrar att Israel ska bryta den ensidiga vapenvila som rått den senaste veckan, rapporterar AP.

Och på lördagskvällen gav man PLO-ledaren Yassir Arafat en tidsfrist på ett dygn för att visa att han vill ta itu med våldet i regionen.

Många krävde i dag israelisk hämnd för den palestinska självmordsattacken.

Tidigt på lördagsmorgonen samlades den israeliska regeringen till ett blixtinkallat krismöte.

Utanför premiärministerns residens demonstrerade tusentals israeler. De skanderade "krig, krig" och krävde att Sharon slår tillbaka hårt mot palestinierna.

Samtidigt gick uppretade israeler till attack mot en moské i Tel Aviv. Moskén är belägen mycket nära den nattklubb där sprängdådet ägde rum.

Stenar kastades mot byggnaden och fönster krossades. Inne i moskén fanns flera palestinier.

Ingen uppges ha skadats under bråket.

Skulden läggs på Arafat

Senare på eftermiddagen - efter ett sju timmar långt möte - kom beskedet att Israel avblåser den senaste tidens militära återhållsamhet. Sharon och hans ministrar meddelade också att man håller PLO-ledaren Yassir Arafat ansvarig för det inträffade.

Samtidigt gav man palestiniernas ledare en tidsfrist. Inom ett dygn måste Yassir Arafat visa att han vill göra något för att stoppa våldet i området, uppger AFP.

Om ingenting händer är risken för en våldsam israelisk hämnd överhängande.

Israels försvarsminister Benjamin Ben-Elizer kallade fredagens attack i Tel Aviv för en av de mest omänskliga i Israels historia.

Palestiniernas informationsminister Yassir Abed Rabbo tar dock avstånd från dådet och hävdar att de palestinska myndigheterna är utan skuld.

- Israels regering gör ett stort misstag när de anklagar palestinska myndigheter. Den enda vägen att gå är den som leder till förhandlingsbordet, säger han till AP.

Och på lördagen kom också den första kommentaren från Yassir Arafat.

- Vi är redo att göra allt för att stoppa blodsutgjutelsen och är villiga att göra vad som är nödvändigt för en omedelbar och ovillkorlig vapenvila, säger Arafat.

Västbanken blockerad

På lördagsförmiddagen blockerades alla byar och städer på Västbanken av den israeliska militären.

- Alla palestinier är nu förbjudna att bege sig till de autonoma områdena eller att lämna dem. Gränsövergångarna har stängts, säger en talesman för militären till AP.

Persson fördömde attacken

Göran Persson gjorde via utrikesdepartementet ett uttalande om attacken i Tel Aviv:

- Jag vill framföra mina djupaste kondoleanser till Israels premiärminister Ariel Sharon med anledning av så många oskyldiga israelers död i den motbjudande terroristattacken i Tel Aviv, säger han.

- Den upptrappning av våldet som vi nu sett understryker kraftigt behovet av att bryta våldsspiralen. En lösning av konflikten kan endast uppnås i förhandlingar.

De senaste åtta månaderna har våldet i området krävt 483 palestiniers och 88 israelers liv.

Arafat beordrade vapenvila

Arafat beordrade på kvällen sina säkerhetsstyrkor att iaktta en total och omedelbar vapenvila mot israeliska mål, sade en officiell palestinsk källa.

Tidigare på dagen hade Arafat för första gången sagt att han är beredd att göra allt som behövs för att få till stånd en omedelbar och villkorslös vapenvila med Israel.

Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM