”Media har matat allmänheten med hur fruktansvärda vi supportrar är”

NYHETER

Representanter från de flesta av de allsvenska lagens supporterklubbar träffades förra helgen i Lund för att diskutera frågor kring ämnet svensk supporterkultur.

Även Fotbollförbundet och press var inbjudna men tackade nej i sista stund.

Syftet med den nystartade supporterunionen är att förbättra/bibehålla en god relation mellan de olika lagens supportrar samt arbeta för en trevlig atmosfär på landets arenor med omnejd.

Under presentationen av supporterklubbarna framkom att man har en del gemensamt gällande de olika verksamheterna såsom resor, souvenirframtagning, lokaler med mera.

Men det framkom även att supporterklubbarna har likartade problem. En orsak är att enstaka individer i publiken inte uppträder på ett schyst sätt emellanåt.

Men det är inte hela sanningen.

På mötet framkom att man upplever även andra faktorer som negativa. Journalister förstorar upp incidenter, stora som små, över alla proportioner i samband med fotbollsmatcher.

Det är mycket fördomar, skandalpress, ryktesspridning, och smutskastning generellt av supportrar som individer. Media har matat allmänheten med hur fruktansvärda vi supportrar är och därför finns djupt ingrodda fördomar gentemot oss.

Även polisens agerande är emellanåt tvivelaktigt. Fotbollspublik, och då framför allt bortasupportrar behandlas inte alltid på ett mänskligt sätt. Det händer att man drar alla över en kam, alla supportrar anses då vara ”huliganer”.

För att få en schyst atmosfär på våra arenor runt landet krävs att alla inblandade instanser arbetar åt samma håll: idrottsklubbarna, supporterklubbarna, förbundet, polis och media.

Joacim Nieminen är mannen som dragit igång projekt ”Supporterunionen” och han var mycket nöjd efter första avstampet. Nästa möte kommer att hållas i Malmö i juli.

Ordförande Bajen Fans – Nordens största fristående supporterförening

Magnus Wilhelmsson (Ordförande Bajen Fans – Nordens största fristående supporterförening )

ARTIKELN HANDLAR OM