"Att jag är underskattad börjar bli rätt uttjatat"

Magnus Källander kritisk till medias bevakning av fotbollsallsvenskan

NYHETER

Han är Örgrytes mest underskattade spelare, enligt Aftonbladets nätläsare.

Men han går inte i taket för det. Tvärt om.

- Jag brukar få den titeln. Det börjar bli ganska uttjatat det här, suckar Magnus Källander, 32.

Han anser att han och många andra allsvenska spelare får alldeles för lite uppmärksamhet i media.

- Ni borde skriva mer brett. Det skrivs en massa om Zlatan när han blir utvisad efter en kvart - det är han inte värd. Man skriver om en spelare som skurit sig och hoppar sedan över att skriva om matchen. Det finns många bra spelare i allsvenskan som inte uppmärksammas.

Källander menar att media premierar klacksparkar och finter men struntar i gediget spel, klokhet och hårt arbete.

Något han själv står för.

- Det blir många skvallertidningsrubriker. Många har svårt att se på fotboll på rätt sätt. Det är ett lagspel, ingen individuell idrott. Ska jag lyckas måste laget lyckas.

Har mognat

Magnus Källander spelar för laget och han har roligt varje gång han går ut på planen. Det kan vara därför det gått så bra hittills under säsongen.

- Man har mognat. Numera njuter jag av varje sekund jag får spela.

Daniel Stenberg, 27, är ordförande i Öis Supporterklubb. Han tycker att Källander förtjänar en förstaplats på listan över de mest underskattade.

- Definitivt. Han kan allt. Han orkar hur mycket som helst, han vinner mycket boll och han är samtidigt väldigt teknisk. En komplett spelare, helt enkelt.

Magnus Källander är underskattad i Aftonbladets undersökning, men inte bland Örgrytes fans. Tillsammans med Joachim Karlsson och skadade Morgan Nilsson, är han föremål för störst rödblå beundran.

- Källander är en go gubbe som överlag är väldigt omtyckt. Han är småful ibland och det gillar vi.

I landslaget har aldrig Magnus Källander fått någon chans. Daniel Stenberg tycker självklart att han är värd en, men anser att valet av klubb inte har underlättat för karriären i Blågult.

- Spelarna i de stora klubbarna uppmärksammas mycket mer. Hade Källander spelat i AIK eller IFK Göteborg hade han fått chansen i landslaget. Det är jag övertygad om.

Bättre än Mild

- Eftersom han är så kort, brister han i huvudspelet. I övrig har han allt Håkan Mild har, men han kan också göra mål, slå fina passningar och göra härliga dragningar.

Håkan Mild är den mest underskattade på Aftonbladets totala lista. För tillfället är slitvargen på IFK:s och landslagets mittfält skadad. Dags för Örgrytes underskattade slitvarg att visa Lars och Tommy vad han går för, alltså?

- Nej, jag är alldeles för gammal. Landslaget är absolut inget jag tänker på.

... Johan Andersson, försvarare i Hammarby, som utsetts till allsvenskans tredje mest underskattade spelare.

- Roligt att många tycker jag förtjänar mer uppmärksamhet, det har ju gått ganska bra för mig i år. Men jag tycker nog att jag får ganska mycket respons på mitt spel. Landslaget är inget jag tänker på, det finns ju så många bra mittbackar i Sverige.

Vad tycker du om Magnus Källander?

- Jag tycker han är allsvenskans bästa mittfältare. Han har varit riktigt bra i flera år. Källander har allt en mittfältare ska ha och det är en gåta att han aldrig har fått chansen i landslaget. Han kanske spelar extra bra mot oss, men det har jag svårt att tro.

Johan Fyrk

ARTIKELN HANDLAR OM