"Jag tror att det är en myt att Sveriges kräsnaste publik finns i Norrköping"

NYHETER

Norrköping sägs ha Sveriges mest krävande publik enligt alla "experter". Det gick exempelvis bara en omgång av årets allsvenska innan Wernerson på fotbollskväll påpekade att det redan muttrades och gnälldes i Norrköping efter att Elfsborg vunnit premiären.

Men är verkligen Norrköpingsborna gnälligast eller är det bara en myt att Sveriges kräsnaste publik finns i Peking?

Jag vill hävda att det handlar om det sistnämnda! Publiksnittet har stigit avsevärt i Norrköping de senaste åren och gnället på VM-läktaren har minskat i takt med att publiken har växt.

Detta trots att de sportsliga framgångarna har uteblivit och att laget ständigt slutat i det allsvenska mittenskiktet. Busvisslingar förekommer visserligen ibland då laget spelar dåligt, men det tillhör ovanligheterna numera. Vi får inte glömma att orsaken till att publiken varit krävande är det faktum att IFK skördat stora framgångar tidigare.

Exempelvis är IFK Norrköping det enda lag som haft tio av elva spelare i startelvan för landslaget. Den elfte var Gösta Löfgren som gick till IFK två år senare. Efter alla SM-guld och stjärnor som spelat i IFK under åren är det inte konstigt att publiken ställer krav.

Numera börjar publiken vara van vid motgång och det ska bli intressant att se hur högt åskådarantalet blir den dagen då IFK får allt att stämma.

Ska IFK få allt att stämma redan i år bör laget förstärkas med en forward. För fem mål på åtta matcher är skandalöst dåligt eller snarare riktigt uselt.

Gnäller jag?

Javisst, fast ibland är det faktiskt motiverat att gnälla"

Kim Silander