15-åringen under ständig uppsikt i häktet

NYHETER

HÖGANÄS

Den 15-årige pojken är lättad efter att ha erkänt att han dödat sin 13-åriga klasskamrat.

På söndagen häktades han som på sannolika skäl misstänkt för mord.

- Men vi har ännu inget motiv till mordet, säger spaningsledare Börje Sjöholm.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
- Pojken har varit intressant sedan dag ett, säger spaningsledaren Börje Sjöholm.

Den 13-åriga flickan och den 15-årige pojken gick i samma klass. Polisen har haft ögonen på pojken under hela utredningen.

- Han har varit intressant ända sedan dag ett. Han var ju den siste vi visste som hade träffat flickan, säger Börje Sjöholm.

Ganska snart stod det klart att pojken ljugit om tidpunkter och platser.

- Han berättade för oss var han och flickan skildes åt, men ingen annan som varit där hade sett dem. Och analysen av ungdomarnas samtal på mobiltelefoner gav också frågetecken i hans berättelse.

Hämtades i föräldrahemmet

I förrgår stärktes polisens misstankar. Polisen hade då fått ett svar från Statens kriminaltekniska laboratorium som band 15-åringen vid mordet. Åklagare Lars Danielsson anhöll honom i hans frånvaro och klockan 17 hämtade polisen honom i hemmet. Samtidigt gick polisen igenom hans tillhörigheter.

- Jag fick träffa honom före polisförhöret. Då erkände han för mig att han mördat flickan, säger pojkens advokat Tom Peyron.

- I det korta polisförhöret lämnade han sedan mer detaljer om gärningen.

I går förhördes pojken ytterligare och det resulterade i att åklagaren begärde honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Stängda dörrar

Häktningsförhandlingarna som hölls i ett konferensrum på polishuset i Helsingborg satt pojken bredvid sin försvarare, advokat Tom Peyron. Pojken var klädd i häktets blå kläder och tofflor. Efter några minuter beslöts att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar, det med hänsyn till pojkens ålder men också på grund av utredningssekretessen.

-Det blev en helt väntad utveckling, sade advokat Peyron efteråt om rättens beslut.

Oklart motiv

I häktet har 15-åringen ständig tillsyn. Läkare och psykiatriker finns i hans närhet.

Även om mordet betraktas som uppklarat fortsätter utredningen.

- Det är inte klarlagt hur eller varför de hamnade på den plats där flickan mördades, säger Börje Sjöholm.

Helsingborgs tingsrätt beslutade under söndagen att häkta 15-åringen samt att han ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning i väntan på att åtal väcks. Den väntas ske inom kort, det vill säga inom en veckas tid.

MORDET I HÖGANÄS

Pelle Tagesson, TT