Här tröstar mördaren de sörjande

Aftonbladets Kai Rehn: Han gick från grupp till grupp

1 av 2
FOTOGRAFERADE MINNESSTUNDEN Aftonbladets fotograf Kai Rehn bevakade minnesstunden och lade omedelbart märke till 15-åringen. - Han visade mer sorg än någon annan, säger han.
NYHETER

Samma kväll som den 13-åriga flickan försvann pratade den 15-årige mördaren med flickans mamma.

När flickan hittades död var han en av dem som visade mest sorg. Han tröstade sina förtvivlade klasskamrater.

I tre veckor bar han på sin fruktansvärda hemlighet.

På söndagen häktades han som på sannolika skäl misstänkt för mord i Helsingborgs tingsrätt.

Den tionde maj utanför kyrkan i Höganäs: ungdomar, föräldrar och lärare samlades för att minnas och sörja den 13-åriga flickan.

Dagen före hade hon hittats död i ett strövområde i utkanten av Höganäs. Mördad. Ihjälslagen med en sten. En av dem som var mest förtvivlad var en 15-årig pojke.

Han tröstade sina gråtande klasskamrater, kramade om flickans föräldrar och andra närvarande föräldrar, även dem han inte kände så väl.

Lade märke till honom direkt

Aftonbladets fotograf Kai Rehn, som bevakade minnesstunden, lade omedelbart märke till honom.

- Han gick från grupp till grupp av sörjande, kramade alla. Han visade mer sorg än någon annan.

Många andra la också märke till 15-åringen. Föräldrar på plats kommenterade att 15-åringen var så gullig mot flickorna, ett bra stöd.

Andra tyckte att han betedde sig märkligt. Någon nämnde det för polisen.

Två dagar tidigare hade pojken inlett sitt dubbelspel.

När flickan inte kom hem som vanligt ringde mamman runt till hennes kamrater. En av de första hon ringde var 15-åringen.

Han berättade då att han och flickan skilts åt flera timmar tidigare efter att ha cyklat en bit tillsammans. I skolan berättade han samma sak för sina kamrater. De gick i en Montessoriklass med elever i blandade åldrar.

Satt tyst under minnesstunden

En bänk stod tom. Varje dag såg 15-åringen den tomma platsen. Ensam bar han sin hemlighet.

I onsdags var han med på flickans begravning. Då levde han inte ut sin sorg på samma sätt som vid minnesstunden. Han satt tyst, tittade framför sig, utan att gråta.

När eleverna på Tellusskolan samlas efter pingsthelgen står två bänkar tomma. 15-åringen, en av skolans populäraste elever, har erkänt att han dödat 13-åringen.

- Inte i vår vildaste fantasi kunde vi tänka oss detta, säger Mari Hallén-Brolin, rektor på skolan, till Svenska Dagbladet.

- Vi har lärt känna honom som social och oerhört gullig mot alla.

Nu ska livet i Höganäs gå vidare.

Föräldrar ska försöka förklara för sina barn en händelse som de inte själva förstår.

Ulrika Ekblom på tidningen Stallmagasinet och flickans ridlärare är god vän med familjen. I likhet med de flesta känner hon - trots lättnaden över att mordet är löst - mest sorg.

- Det är en dubbel tragedi. Det tror jag alla känner. Samtidigt som det är löst så fortsätter tragedin. Det är en dubbel sorg.

Helsingborgs tingsrätt beslutade i samband med häktningen på söndagen att pojken ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning i väntan på att åtal väcks.

MORDET I HÖGANÄS

Jens Kärrman, TT

ARTIKELN HANDLAR OM