Himmel, vilket liv om Harry Potter

Präster rasar: Böckerna är farliga för barn

NYHETER

Svenska kyrkan i Västerås bjuder in människor till ett Harry Potter-konvent där barn får lära sig trolla och klä ut sig till sin idol.

Men prästen Anders Lindström från Vänersborg varnar:

- Böckerna om Harry Potter är farliga för barn.

Foto: ROGER LUNDSTEN
KORS, VAD LÖJLIGT Johan Rubensson-Belfrages och Malcolm Horals bokfavorit heter Harry Potter. Men nu rasar präster mot att kyrkan är med och arrangerar ett Harry Potter-konvent. "Barnförbjud boken! Den kan väcka intresse för en ockult värld", säger prästerna. Absurt, svarar Svenska kyrkan: "Det vore som att förbjuda Astrid Lindgren."

Miljontals barn över hela världen har läst böckerna om föräldralösa Harry Potter, ett barn som är mobbad både hemma och i skolan, men som med sina magiska krafter tar revansch.

Succéboken splittrar kyrkan

I helgen pågick världens första Harry Potter-konvent i Västerås och över 1 300 personer hade kommit för att lära sig trolla och klä ut sig till sin idol.

Svenska kyrkan var arrangör och rollspelskonventet invigdes i fredags av biskopen i Västerås, Claes-Bertil Ytterberg.

Men böckerna om Harry Potter har splittrat Svenska kyrkan och delar av prästerskapet rasar nu mot barnbokshjälten och framför allt hans svarta magi och ockulta riter.

I den kristna tidningen Dagen pågår en debatt om Harry Potter.

"Borde barn- förbjudas"

- Händelserna som utspelar sig i böckerna är i stor utsträckning förankrade i verklig häxkonst och magi. Harry Potter-böckerna kan därför väcka intresse för en ockult värld, eftersom det ockulta framställs som något häftigt och attraktivt. Harry Potter blir då en hjälte barnen vill efterlikna i det verkliga livet, säger Anders Lindström, präst i Vänersborg.

- Boken borde barnförbjudas, säger han.

Len Howard från Svenska kyrkan som arrangerade konventet tycker kritiken är löjlig.

- Hyperkonservativa amerikanska kyrkor har redan förbjudit boken i sina skolor. Skulle vi göra likadant i Sverige är det lika bra att slopa Astrid Lindgrens sagor också. Kritiken är absurd, säger han.

Kan ge mardrömmar

Men Anders Lindström ser faror med magi i böcker.

- Det fascinerar lättledda personer. I mitt arbete som präst har jag stött på ett flertal personer som fått mardrömmar och mörkerrädslor efter att de ägnat sig åt det ockulta, säger han.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM