...men de är våra favoriter - som president

1 av 2
Bildt for president...
NYHETER

Bildt eller Persson.

Om folket får välja blir Sveriges första president en man.

Hur motsägelsefullt det än verkar vill tre procent av antirojalisterna se kungen som president.

Den verkliga raketen på tio-i-topp-listan är ändå Maud Olofsson, centerpartiets färs-ka ledare. Hon är överraskad över sin uppskjutna plats.

- Oj, då, det måste nog bero på att det har varit mycket fokus på mig den senaste tiden. Jag tycker nog att kungahuset sköter sig och att vi bör behålla monarkin, men det är klart att jag skulle vara beredd att ställa upp i ett presidentval, säger hon.

Undersökningen visar att 43 procent vill ha en folkvald president med politisk makt, som i USA. Medan 38 procent vill att president bara ska representera landet, ungefär som i Tyskland. De äldre är mer benägna att ge presidenten makt.

Plockar inte röster

I riksdagen finns nu en majoritet för att avskaffa monarkin. Miljöpartiet bestämde under förra helgens kongress att monarkin inte har plats i ett modernt samhälle.

Vänsterpartiet anser att monarkin är ett föråldrat och odemokratiskt system. Och socialdemokraterna vill också att monarkin på sikt ska avskaffas.

Men frågan lär inte komma upp de närmaste åren. Monarkin är harmlös och frågan plockar inga väljarröster.

Persson nöjd

- Jag tycker att vi har en bra författning och kungahuset gör ett bra jobb. Aftonbladets undersökning verkar också visa att svenska folket ger kungahuset sitt stöd. Jag vill hålla fast vid kompromissen att behålla monarkin men där all makt utgår från folket utan inblandning av kungahuset, hälsar statsminister Göran Persson via sin pressekreterare.

Här är de hetaste kandidaterna - om folk får välja

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén