Folket: Rör inte vårat kungahus

Två av tre vill ha kvar monarkin - i Aftonbladets Sifo

1 av 2 | Foto: KAI REHN
SITTER SÄKERT Den svenska kungafamiljens popularitet är grundmurad. Inte ens den senaste publiciteten kring Sigvard Bernadottes prinstitel och påståendet att kungen skulle ha gått på strippklubb tycks ha rubbat förtroendet för monarkin.
NYHETER

Vi vill ha dig kvar, kungen!

Det visar Aftonbladet/Sifos nya undersökning.

62 procent anser att monarkin är bäst för Sverige i långa loppet.

Bara 16 procent vill införa republik.

Undersökningen genomfördes kort efter striden om Sigvard Bernadottes prins-titel och uppgifterna om kungens påstådda porrklubbsbesök i Atlanta.

Detta tycks inte ha haft någon inverkan på opinionen.

Jämnt mellan könen

Inte heller tycks kön, ålder, yrke eller partitillhörighet spela in.

S63 procent av männen och 62 procent av kvinnorna tycker att kungahuset ska bevaras.

SYrkesgrupperna fördelar sig lika jämnt. 63 procent av arbetarna är för monarkin och 61 procent av såväl tjänstemän som egenföretagarna.

S72 procent inom den borgerliga fyrklövern, m+kd+c+fp, stöder monarkin medan motsvarande siffra för det socialistiska blocket, s+v, är 59 procent.

SAvvikelsen mellan den yngsta gruppen tillfrågade, 15-29 år, och den äldsta, 65 år och äldre, är så liten som 11 procent. 57 procent av ungdomarna är för kungahuset mot 68 procent av de äldsta.

"57 procent en hög siffra"

- 57 procent tycker jag är en hög siffra. Ungdomar brukar ju normalt ha andra uppfattningar än de äldre, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, som inte är överraskad över Aftonbladet/Sifos siffror.

- Jag började arbeta på Slottet 1976. Stödet har hela tiden legat högt, över 60 procent.

Sören Holmberg, professor vid Göteborgs universitet, är med om att arbeta fram de årliga SOM-undersökningar som visar svenska folkets attityder till olika institutioner och företeelser.

Om knappt två veckor presenteras årets undersökning.

Förtroendet sjunker stadigt

- Där har vi en förtroendemätning för kungahuset. Och den går ner för tredje året i rad. Förtroendet är fortfarande högt. Så det är inget dramatiskt. Men det sjunker, en långsam kurva nedåt, säger han.

I Norge har stödet för kungahuset minskat betydligt mer dramatiskt det senaste året. Där vill bara 51 procent ha kvar monarkin.

- I England har också stödet sjunkit genom en massa skandaler och skilsmässor. Men i de skandinaviska kungahusen finns inget överdåd. De har en folklig karaktär utan maktmissbruk, säger Gunnar Falkemark, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror att kungahuset måste skämma ut sig rejält för att svenska folket ska ändra uppfattning. Striden om Sigvards prinstitel och det påstådda porrklubbsbesöket räcker inte.

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén