Nu väntar alla på Israels hämnd

Tusentals israeler kräver krig

NYHETER

NEW YORK

Tusentals israeler demonstrerade i går mot självmordsattacken som krävde 18 människoliv.

- Krig, krig, skanderade upprörda folkmassor.

Men Israel avstod från omedelbar hämnd. I stället sätter man nu maximal press på Yassir Arafat för att slå till mot palestinska extremister.

Foto: AP
Sörjer sina döda Bombattentatet utanför diskoteket i Tel Aviv har hittills krävt 18 människors liv. Upprörda israeler samlades i går utanför diskoteket för att sörja och många krävde hämnd.

Bombattacken utanför ett diskotek längs strandpromenaden i Tel Aviv var den värsta på fem år. Fortfarande ligger 14 personer kvar på sjukhus med livshotande skador.

De flesta dödade och skadade är tonåringar.

Upprörda israeler gav sig i går ut på gatorna för att kräva hämnd. Många samlades utanför en moské nära diskoteket och bombarderade muslimska besökare med stenar samtidigt som de ropade "död åt araberna". Flera personer skadades i bråken.

Andra demonstrerade utanför premiärministerns bostad med krav på ett kraftfullt israeliskt svar på den palestinska attacken.

"Fängsla alla misstänkta"

Men Israels regering valde en annan väg.

Visserligen avblåste man den ensidigt utropade vapenvila som var en dryg vecka gammal. Men för första gången på åtta månader fick stridsvagnarna stå kvar i sina garage.

Efter ett sju timmar långt krismöte under sabbaten gjorde Israels regering klart vad den kräver av Arafat.

- Slå till mot de palestinska organisationer som rekryterar självmordsbombare. Fängsla alla misstänkta terrorister.

Israels nya taktik är att hålla Arafat personligt ansvarig för varje våldsattack. Därmed hoppas man att pressen på PLO-ledaren ska bli så stor att han måste agera. Arafat svarade med att beordra sina styrkor till omedelbar vapenvila.

Frågan är om Arafat vågar slå till mot terroristerna. Allt beror på hur stark han känner att hans maktställning är.

Som en liten hämnd och ett bevis på sin makt förbjöd Israel PLO-ledaren att landa på flygplatsen i Gaza. Därmed kunde Arafat inte återvända till sitt hem. I stället tvingades han övernatta på Västbanken.

Palestinska myndigheter var så övertygade om en massiv israelisk hämndattack att man lät utrymma det palestinska högkvarteret i Gaza. Tusentals anställda evakuerades.

FN-personal flydde

Reaktionen var densamma bland utländska hjälparbetare och FN-personal. En kolonn med fullpackade bilar lämnade Gaza av rädsla för Israels svar.

Om inte Arafat agerar snabbt mot terroristerna kommer den israeliska hämnd alla fruktar.

TERRORDÅDET I TEL AVIV

Wolfgang Hansson