Israel sörjer sina döda – och våldet fortsätter

Självmords- bombarens pappa: Jag är stolt över min son

1 av 2 | Foto: REUTERS
PAPPA STOLT Hassan och Hussein Houtari, far och bror till självmordsbombaren Said Hoteri, 22, som sprängde sig själv och 19 israeliska ungdomar till döds i fredags kväll i Tel Aviv. ”Israelerna driver vårt folk till desperation genom sina brott. Jag är stolt över min son och önskar att jag hade samma mod som han”, sa pappan.
NYHETER

Självmordsbomben i Tel Aviv krävde i dag sitt tjugonde dödsoffer - en 14-årig israelisk flicka.

Våldet och oförsonligheten blev än tydligare dagen efter massakern.

Samtidigt som Israel begravde sina döda gick självmordsbombarens far ut och deklarerade sin stolthet över sonen.

Och på eftermiddagen sköts två palestinier till döds av judiska bosättare.

Självmordsattentatet i Tel Aviv i fredags var bara kulmen på en våldsvåg som krävt många liv under de senaste månaderna.

Skillnaderna mellan de olika grupperna blev om möjligt ännu tydligare dagen efter vansinnesdådet.

Israelerna var inte sena att ge tillbaka för de döda.

Palestinierna Ziad Mahmud, 32, och Aid Mahmud, 38, sköts i dag till döds av judiska bosättare i sin bil.

"Jag är stolt"

Självmordsattacken i Tel Aviv i fredags kväll utfördes av Said Hoteri. I dag sörjer hans far och bror.

Said Hoteris far säger till israeliska medier att han är stolt över det hans son gjort och önskade att han själv ägt modet att göra samma sak.

Han sade också att Israelerna driver palestinierna till vansinne med sina brott och övergrepp.

Självmordsattacken i fredags var det allvarligaste attentatet sedan den palestinska intifadan bröt ut. Bombaren, 22-årige Said Hoteri, sprängde sig själv till döds mitt i en kö bestående av mestadels tonåringar som väntade på att få komma in på ett disco i Tel Aviv. Bombaren lyckades obemärkt ta sig in i folksamlingen och detonera den bombladdning han hade fäst runt kroppen.

Effekten blev förödande.

Föräldrar sörjer

Så gott som alla dödsoffer kom från de forna sovjetrepublikerna, eftersom det angripna diskoteket hade blivit en samlingspunkt för ryska invandrare.

I dag sörjer föräldrarna till de dödade ungdomarna.

Ett av dödsoffren var Irena Ossedachi som begravdes under söndagen. Föräldrarna Boris och Borislava Ossedachi var förkrossade där de stod vid sin dotters kista.

Upprördheten bland den israeliska allmänheten tog sig under lördagen uttryck i demonstrationer och angrepp mot arabiska mål. Ett bageri i Tel Aviv brändes ned och bilar på parkeringsplatsen utanför en moské stacks i brand.

Polisen hejdade lynchning

Israelisk polis gjorde en stor ansträngning för att hejda lynchning av en grupp muslimer som befann sig inne i stora moskén i Jaffa - strax söder om Tel Aviv - och inneslöts av en israelisk folkmassa.

På den palestinska sidan rådde stark oro över eventuell militär reaktion från den israeliska armén.

Fånge i Ramallah

När spänningen i hela området tog ett språng genom massakern i Tel Aviv, råkade Yasser Arafat befinna sig i Ramallah för begravningen av en högt uppsatt palestinier, Feisal Husseini. En av Israels första åtgärder blev att skära av de palestinska områdena från Israel och från varandra och stänga palestiniernas flygplats. Därför är Arafat för tillfället fånge i Ramallah, konstaterade invånarna där.

Arafat: Stoppa våldet

Arafat utfärdade på lördagen ett bud om totalt och omedelbart stopp för allt våld mot Israel. Den israeliska regeringen gav honom ett dygn att bevisa Palestinska myndighetens goda vilja. Högt på Israels lista över sådana åtgärder finns önskan att Arafat låter fängsla ledningen för Hamas och Islamiska jihad, som tros ligga bakom det senaste attentatet liksom tidigare angrepp.

Aktioner övervägs

Under tiden fick Israels armé i uppdrag att förbereda lämpliga åtgärder mot palestinierna. Haaretz räknar upp en rad aktioner som övervägs:

Att hejda all införsel av bensin och post till de palestinska områdena.

Att förbjuda alla palestinier att arbeta i Israel. Att stänga alla PLO-kontor inklusive Orient House i Jerusalem.

Att fullständigt skära av vissa delar av Västbanken från andra områden.

TERRORDÅDET I TEL AVIV

Annika Sohlander, TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM