Prinsen sköt för sin kärlek

Nepal i sorg efter massakern på kungafamiljen

1 av 2 | Foto: REUTERS
Tusentals sörjande kantade gatorna i Nepals huvudstad Katmandu när begravningsprocessionen drog fram.
NYHETER

TOKYO. När kronprins Dipendra, 29, berättade att han gift sig med sin förbjudna kärlek Devyani Rana, 22, blev drottningen vansinnig.

Och kungen hotade med att göra hans lillebror Nirajan, 22, till tronarvinge i stället.

Då sköt kronprinsen dem.

Det var förbjuden kärlek och hatet mot den strikta modern, drottning Aishwarya, som fick kronprins Dipendra, 29, att meja ned hela sin familj med två automatvapen i kungapalatset i Katmandu.

Hans älskade Devyani Rana dög inte eftersom hennes släkt, Rana, i 105 år styrde Nepal och behandlade den nuvarande kungadynastin som marionetter.

Drottningen hade dessutom valt ut en annan kvinna till sin son.

Det var ett bråk som pågått i ett helt år och som hela stan talade om.

När drottningen inte fick som hon ville gick hon till astrologer som varnade kronprinsen för att gifta sig och skaffa barn innan han fyllt 35 år.

I tidningarna skrevs att de sagt att kungen skulle dö om deras råd nonchalerades.

När hela familjen samlats i palatsets salong för att tala kronprinsen till rätta så berättade han att de redan gift sig i ett tempel.

Drottningen blev rasande.

En av de få som överlevde massakern har berättat att kungen tog hennes sida och hotade sin äldste son med att hans bror Nirajan, 22, i stället skulle bli tronarvinge.

– Du måste lyda drottningen, sa han.

Hämtade automatvapen

Kronprinsen stormade ut ur rummet, hämtade två automatvapen och sköt vilt omkring sig.

Han riktade en pistol mot egna tinningen först när några vakter försökte ingripa.

Läkare på armésjukhuset uppger att han är hjärndöd och att bara respiratorn håller i gång hans andning.

Trots att han mördat nästan hela kungahuset och trots sitt tillstånd så utnämndes han tolv timmar senare till Nepals kung eftersom grundlagen stadgar att äldste sonen skall ta över oavsett vad som hänt.

Änkan skickas utomlands

Redan som ung revolterade kronprinsen mot sin auktoritära mor. Studier i Indien och brittiska Eton gjorde honom mer liberal och självständig än någon annan i palatset. Han var omtyckt och vågade till och med engagera sig i kampen mot aids.

Biträdande premiärministern Ram Chandra Poudel sa först att skotten avlossats av kronprins Dipendra, men frångick i går de uppgifterna.

Nu ska kungens yngre bror Gyanendra – tidigare familjens svarta får men nu tillförordnad regent – bestämma när kronprinsens respirator skall stängas av.

Hans älskade Devyani Rana kommer att skickas utomlands.

Aftonbladet lördag:

Bo Gunnarsson