”Envis indian” kan bli ny president

Jämn kamp mellan kandidaterna i Peru

1 av 2 | Foto: AP
Alejandro Toledo delar ut lunch till anhängare i inkaimperiets gamla huvudstad Cuzco. Toledo beskriver sig själv som en ”envis indian”.
NYHETER

LIMA

För andra gången på drygt ett år gick peruanerna på söndagen till valurnorna för att utse ny president. Det såg ut att bli en jämn strid mellan den tidigare presidenten Alan Garcia och ekonomen Alejandro Toledo.

Den sista opinionsmätningarna, som presenterades i lördags, visade att Toledo leder med 5-9,5 procentenheter över Garcia. Men eftersom uppemot 15 procent av väljarna i Peru fortfarande inte hade bestämt sig för vem de ska rösta på så anses valresultatet vara en öppen fråga.

Risk för lågt deltagande

Men risken är också stor för att valdeltagandet denna gång blir mycket lågt. Under valkampanjen inför andra valomgången har skillnaderna mellan mittenkandidaten Toledo och vänsterkandidaten Garcia blivit allt mindre - båda har lovat fler jobb, bättre sociala villkor och demokratiska reformer.

Toledo hade sex med tre

Dessutom har valkampen kryddats av diverse lik i de båda herrarnas garderober. Toledo ska ha rökt kokain, ha en utomäktenskaplig dotter på 13 år som han aldrig erkänt och dessutom ha blivit videofilmad när han har sex med tre kvinnor.

Toledo har vägrat kommentera påståendena och i stället nöjt sig med att påminna om hur det såg ut i Peru förra gången som Garcia var president, 1985-90; långa köer utanför matbutikerna, hyperinflation och brott mot mänskliga rättigheter.

Garcia medgav misstag

Garcia, som återvände från nio år av självpåtagen exil i höstas, har medgivit sina misstag och bett om ursäkt för dem. Nu hävdar han att han är lämpad som president just för att han vet hur man inte ska göra.

Att Peru väljer ny president, lite mer än ett år efter förra presidentvalet, beror på att den korruptionsmisstänkte presidenten Fujimori avsattes i höstas. Han befinner sig numera i exil i Japan eftersom det visade sig att han, som son till två japaner, var berättigad till japanskt medborgarskap.

Den som segrar i söndagens presidentval tillträder posten den 28 juli och avlöser då kongressens talman, Valentin Paniagua, som innehaft posten interimistiskt.

TT-AFP