Flygningar till Israel ställs in

KLM, Delta och Air France fruktar nya terrordåd – men SAS flyger som vanligt

NYHETER

Efter självmordsbombningen som krävde 20 liv ställer internationella flygbolag som KLM, Delta Air och Air France in samtliga flygningar till Ben-Gurions internationella flygplats i Tel Aviv.

FN:s högste representant, Terje Røed Larsen, är djupt skakad.

– Vi står på kanten till stupet, säger han till TV4 nyheterna.

Attentatet med självmordsbombaren i centrala Tel Aviv i fredags som krävde 20 människoliv och skadade nära 100 har skakat om på många plan runt om i världen.

Terje Røed Larsen talar om den nuvarande situationen som ödesmättad och ett historiskt vägskäl i fredsprocessen. Han är en av de drivande bakom det så kallade Osloavtalet och FN:s högste representant i Gaza. Osloavtalet är en principöverenskommelse från 1993. I den dras ramarna för ett begränsat palestinskt självstyre på Västbanken och i Gaza upp och var tänkt att genomföras under en övergångsperiod på fem år.

Våldet har trappats upp

Den senaste tiden har dock våldet i Gaza trappats upp successivt med attentat från bägge sidor och många dödsoffer. Under fredagen kulminerade våldet i det senaste och grymmaste självmordsattentatet.

Den senaste tidens händelser väcker starka reaktioner över hela världen som spänt undrar vad och vem som ska ta nästa steg i konflikten. Efter självmordsattentatet dödades två palestinier sedan de beskjutits av judiska bosättare.

Åtgärder för eld upphör

Den palestinska säkerhetstjänsten sade att den börjat vidta åtgärder för att genomföra det eldupphör som Arafat gav order om i lördags kväll.

- Vi har träffat företrädare för alla palestinska fraktioner och gjort klart för dem att vi inte kommer att tolerera någon skottlossning eller något självmordsattentat inne i Israel, sade en säkerhetskälla.

- Vi har också upprepat vår gamla linje att vi omedelbart kommer att gripa den som skjuter från palestinska områden mot bosättningar eller israeliska områden, sade källan.

”Intifadan ska fortsätta”

Samtidigt samlades 13 palestinska organisationer under söndagen, däribland Hamas och islamiska Jihad och hävdade att Intifadan, upproret, ska fortsätta.

Israel avvaktar för att se om den palestinske ledaren Yassir Arafat håller vad han lovat. Enligt den israeliska radion ska dock en offensiv inledas mot Islamiska jihad och Hamas, två extremistiska organisationer som ligger bakom en rad bombdåd den senaste tiden.

”Dags för Arafat hålla kontroll”

USA:s utrikesminister Colin Powell gick under söndagen ut i skarpa ordalag och förklarade att nu är det dags för Arafat att hålla kontroll över sitt folk. Powell förklarade sin rädsla över den vedergällning som kan tänkas komma efter självmordsbombningarna. Han är rädd att den ökande konflikten kan skapa en avgrund mellan de två grupperingarna som kan blir omöjlig att överbrygga.

Powell förklarade att han tycker att Arafat har ”stor kontroll över palestinierna men att inte ens han kan kontrollera varje enskild person”.

- Mitt budskap till honom är direkt och klart. Nu är det tid att få våldet under kontroll, sa han.

Intensiv medlingsverksamhet

En intensiv internationell medlingsverksamhet pågick under söndagen och gästande tyske utrikesministern Joschka Fischer förlängde sitt besök i Israel för att fortsätta medlingsansträngningarna.

Colin Powell ställde in en resa till Centralamerika efter det som hänt och satt i stället i telefonkonferens med Arafat, Israels premiärminister Ariel Sharon och andra världsledare. USA:s president, George W Bush ska också via försvarsministern, ha vädjat om ett stopp på dödandet.

Farhågorna gäller bland annat att Israel ska ta till sina F16 stridsplan, vilka användes så sent som i förra månaden för att angripa palestinska områden.

Tre krav på Arafat

Israels regering beslöt på söndagen efter internationella påtryckningar att tills vidare avstå från vedergällningsaktioner efter fredagskvällens bombattentat i Tel Aviv. Samtidigt ställde premiärminister Ariel Sharon tre konkreta krav på vad Yassir Arafat måste göra för att infria sitt löfte om att göra allt för att få stopp på våldet.

- Jag tror inte på uttalanden. Jag tror bara på handling. Jag vet inte om Arafats löfte bara är ett taktiskt spel eller något annat, sade Sharon.

- Vad han måste göra är ett, sluta uppmana till våld, två, sätta stopp för terrorhandlingar och våld, och tre, åter gripa alla de terrorister som frigavs av honom och vilka nu ligger bakom terroristaktiviteten, sade Sharon och upprepade att han håller Palestinska myndigheten ansvarig för terrorattackerna inne i Israel.

Internationellt ses den eskalerande konflikten som mycket hotfull. KLM, Air France och Delta Air ställde in samtliga flighter till Tel Aviv tills läget är stabilt.

SAS: Vi håller oss á jour

SAS flyger som vanligt.

- Än så länge i alla fall. Vi håller oss á jour med vad som händer, säger Ulf Thorne, presschef på SAS.

Samtidigt lämnade dussintals inflyttade området kring Gaza i rädsla för en vedergällning från Isreal inom de närmaste dagarna.

Många ambassader och konsulat har kontaktat anställda i området, uppger AP. En anonym arbetare i Gaza säger till nyhetsbyrån att han sett minst 20 inflyttade lämna området under de senaste dagarna.

USA varnar landsmän

USA:s ambassad varnade under söndagen sina landsmän för att besöka området.

”Amerikaner bör inte resa till Gaza för tillfället och de som bor där bör snarast ta sig till tryggare områden", löd meddelandet.

Under söndagseftermiddagen lämnade en konvoj med amerikansk FN-personal sina lokaler i Gaza. Deras bilar var fullpackade med bagage.

Hamas tog på sig skulden

På söndagskvällen tog Hamasrörelsen på sig skulden för bombdådet i Tel Aviv i ett telefonsamtal till Hizbollahs tv-kanal i Libanon. Enligt televisionen var det Hamas väpnade gren Izzedine al-Qassam som sa sig ligga bakom attentatet, uppger TT-AFP. Förra veckan meddelade Islamiska jihad via samma tv-kanal att den utfört en attack inne i Israel.

TERRORDÅDET I TEL AVIV

Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM