Lyckopiller leder till fler benbrott

Forskare slår larm: Tusentals gamla ramlar och bryter benen

NYHETER

Lyckopiller gör att tusentals gamla ramlar och bryter benen.

Det visar tre nya forskningsstudier.

För första gången kan nu de svenska forskarna slå fast sambandet mellan lyckopiller - särskilt Cipramil - och fallolyckor.

Foto: BJÖRN LARSSON-ASK/SCANPIX, MATS STRAND OCH PONTUS HÖÖK
TRILLAR DIT PÅ LYCKOPILLER Svenska forskare visar att lyckopiller, främst Cipramil, ger gamla människor lågt blodtryck som gör att de faller och bryter benen. Men med enkla metoder går det att förebygga olyckorna.

De svenska forskarna har undersökt alla de 4 000 patienter som var placerade på särskilda boenden i Västerbotten under förra året. Ungefär 1 500 av dessa använde någon form av lyckopiller.

Samband mellan olyckor och piller

Forskningen kom fram till att det finns ett klart samband mellan fallolyckor och medicinering med lyckopiller inom äldrevården.

- Resultatet är förvånande. Det är tidigare känt att lugnande mediciner som innehåller bensodiazepiner leder till ökat antal fallolyckor. Lyckopillren däremot har i marknadsföringen lanserats hårt som att de ger lite biverkningar, säger Yngve Gustafsson, professor vid geriatriska institutionen vid Umeå universitet.

Trillar omkull av lågt blodtryck

Forskarstudierna, som ännu inte är publicerade, visar att det går att minska fall-olyckorna inom den kommunala äldrevården och att många av dessa sker i onödan.

- Den biverkan man ser är att patienter får lägre blodtryck. Det är en möjlig risk för fallolyckor, säger Yngve Gustafsson.

I en av studierna följdes 66 boende på ett servicehem under tre år. De drabbades av 605 fallolyckor. Där fanns ett klart samband med att folk trillar omkull och lyckopiller.

Cipramil överrepresenterat

- Cipramil var det läkemedel som var överrepresenterat bland de patienter som ramlade, säger Yngve Gustafsson.

Men det går att radikalt minska olyckorna för de äldre.

- Det är ett gigantiskt hälsoproblem, men vi har kommit fram till att träning av balans och muskelstyrka med sjukgymnaster minskar riskerna radikalt. Speciellt om man utesluter viss medicinering.

Höftskyddsbyxor, en sorts trosa med en hård platta som sitter över höftkulorna, är ett annat sätt att minska skadorna.

- Enbart med dessa kan man halvera skadorna när äldre ramlar. Skulle man genomföra det programmet vi tagit fram skulle man kunna spara ganska många miljarder varje år, säger han.

Man räknar med att varje höftfraktur kostar 200 000 kronor extra det första året. Cirka 7 000 höftfrakturer inträffar i kommunernas särskilda boenden varje år.

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM