Toledo mot seger i Perus presidentval

Sex- och kokainskandal stoppade inte ”envise indianen”

NYHETER

LIMA

Alejandro Toledo ser ut att segra i den avgörande omgången i Perus presidentval på söndagen.

När över 60 procent av rösterna hade räknats ledde Toledo med 51,58 procent, knappt tre procentenheter före rivalen Alan Garcia.

Foto: AP
Alejandro Toledo, som beskriver sig själv som en ”envis indian”, vann presidentvalet i Peru. På bilden delar han ut lunch till sina anhängare i inkaimperiets gamla huvudstad Cuzco i fredags.

Den tidigare presidenten Alan Garcia erkände sig senare besegrad och gratulerade Toledo till segern.

Garcia kallade valen en triumf för demokratin.

Under valkampanjen inför andra valomgången har skillnaderna mellan mittenkandidaten, den USA-utbildade ekonomen Toledo och vänsterkandidaten Garcia blivit allt mindre - båda har lovat fler jobb, bättre sociala villkor och demokratiska reformer.

Kokain och sex

Dessutom har valkampen kryddats av diverse lik i de båda herrarnas garderober. Toledo ska ha rökt kokain, ha en utomäktenskaplig dotter på 13 år som han aldrig erkänt och dessutom ha blivit videofilmad när han har sex med tre kvinnor.

Toledo har vägrat kommentera påståendena och i stället nöjt sig med att påminna om hur det såg ut i Peru förra gången som Garcia var president, 1985-1990; långa köer utanför matbutikerna, hyperinflation och brott mot mänskliga rättigheter.

Garcia åter från exil

Garcia, som återvände från nio år av självpåtagen exil i höstas, har medgivit sina misstag och bett om ursäkt för dem. Nu hävdar han att han är lämpad som president just för att han vet hur man inte ska göra.

Att Peru väljer ny president, lite mer än ett år efter förra presidentvalet, beror på att den korruptionsmisstänkte presidenten Fujimori avsattes i höstas. Han befinner sig numera i exil i Japan eftersom det visade sig att han, som son till två japaner, var berättigad till japanskt medborgarskap.

Den som segrar i söndagens presidentval tillträder posten den 28 juli och avlöser då kongressens talman, Valentin Paniagua, som innehaft posten interimistiskt.

TT-AFP