Skolan öppen för alla hela sommaren

Rektorn: Vår svåraste uppgift är att hjälpa barnen

NYHETER

Deras klasskamrat mördades av en kille i klassen.

I dag samlas skolan i Höganäs för att hjälpa barnen att förstå.

– Det är vår svåraste uppgift. Hur ska de förhålla sig till sig själva, till sin ilska och till att de kanske undrar varför de inte såg, säger rektor Maria Hallén-Brolin.

Foto: KAI REHN, KRISTER HANSSON
Skolan stöttar Eleverna på montessoriskolan i Höganäs har bara en och en halv vecka kvar till sommarlovet. Men skolan kommer att ha öppet hela sommaren. ”När tankarna poppar upp så måste man prata”, säger skolans rektor Maria Hallén-Brolin.

Den 13-åriga flickan och den 15-årige pojke som i går häktades för att ha mördat henne gick i samma klass.

På lilla montessoriskolan Tellus i Höganäs, med bara 140 elever.

I dag samlas eleverna i årskurs 7–9, deras föräldrar och lärare på skolan. Prästen Annar Aas kommer att vara med vid mötet.

Syftet är att försöka hitta sätt att gå vidare.

– Det är två olika saker som har hänt. Mordet känns som en djup sorg. Det här andra är fruktansvärt jobbigt på ett annat sätt, säger Maria Hallén-Brolin.

Kyrkan i kontakt med skolan

Sedan mordet har socialförvaltningen och kyrkan haft tät kontakt med skolan. Skolan har också satt samman grupper för att bearbeta flickans död. Det arbetet kommer att fortsätta.

Maria Hallén-Brolin hoppas kunna koppla in en psykolog med erfarenhet av liknande fall. Det kan dyka upp känslor som ilska, skuld och självförebråelser.

– Vår svåraste uppgift är att hjälpa barnen, att förklara för dem att det finns saker som vi inte kan förändra. Att vi alla måste klara av att förhålla oss till dessa oerhört svåra saker.

Men de kommer också att försöka ha lektioner. Som vanligt. Så gott det går.

– I all oändlighet är jag ändå glad att vi har en och en halv vecka kvar av terminen. Delad sorg är ändå lättare sorg. Och ingen behöver vara ensam. Många föräldrar jobbar, så annars skulle barnen vara ensamma.

”Begravningen blev ljus”

Sedan Maria Hallén-Brolin fick beskedet om att en av hennes elever erkänt mordet har hon haft möte med personalen. Hon har också talat med flickans pappa. Däremot inte med pojkens familj.

Hon är tacksam över att de alla fick vara ovetande fram till begravningen. Så att eleverna kunde sörja flickan utan att behöva rikta ilskan mot en kamrat.

– Vi är oerhört glada att hennes begravning blev så fin och ljus som den var. Att detta inte kom förrän efteråt.

Skolan kommer att ha öppet hela sommaren. Till hösten räknar Maria Hallén-Brolin med att bearbetningen av 13-åringens död fortsätter.

– När tankarna poppar upp så måste man prata.

– Att tiga ihjäl det här, går inte.

MORDET I HÖGANÄS

Christina Vallgren