Upplopp i Katmandu – utegångsförbud införs

Folkmassa kräver sanningen om kungamassakern

NYHETER

KATMANDU

Kravaller utbröt i Nepal på måndagen, bara timmar efter det att en ny kung krönts sedan nästan hela den nepalesiska kungafamiljen utplånats i en massaker natten till lördagen.

Beväpnad polis satte in tårgas mot en uppretad folkmassa som samlats vid kungapalatset med krav på att få veta sanningen om massakern.

Myndigheterna utlyste nattligt utegångsförbud och varnade för att polisen skulle öppna eld mot alla som bryter mot det. En person sköts senare ihjäl, uppgav poliskällor.

En annan person uppgavs ha dödats i samband med att polisen angrep en grupp demonstranter med batonger.

Trovärdig förklaring till blodbadet

Även om den nykrönte kungen Gyanendra lovade en fullständig utredning sakande många nepaleser en trovärdig förklaring till blodbadet vid den kungliga släktmiddagen. Gyanendra blev kung sedan kung Birendras son kronprins Dipendra, som i lördags utropades till kung, avlidit av de skador han fick i dramat.

Dipendra kremerades senare på måndagen, efter en begravningsprocession genom ett Katmandu som låg öde på grund av utegångsförbudet.

Liknar grekisk tragedi

Den mest utbredda versionen dramat - delvis bekräftad av inrikesminister Ram Chandra Paudel - har stor likhet med en grekisk tragedi. Enligt palatskällor sköt Dipendra ihjäl sina föräldrar, sin bror, sin syster och fyra andra släktingar och sköt sedan sig själv. Han var rasande över att föräldrarna vägrade godkänna hans val av hustru och över att han hotades bli förbigången i successionsordningen om han inte böjde sig för deras önskemål.

Gyanendra inte omtyckt

I motsats till sin bror kung Birendra, som var populär, är den 53-årige Gyanendra inte omtyckt. Han omges av rykten om att vilja återupprätta den absoluta kungamakten. Gyanendras ende son prins Paras Shah, som blir kronprins, har dessutom rykte om sig att vara aggressiv och obehärskad. Han rapporteras ha varit inblandad i ett brott förra året där minst fem människor dödades.

Den nye kungen lovade på måndagen att gå till botten med palatsdramat.

- Vi kommer att ta reda på fakta och offentliggöra resultatet så snart som möjligt, sade Gyanendra i sitt första radio- och tv-tal som kung.

Också kung Birendras yngste broder Dhirendra Shah avled på sjukhus på måndagen av de skador han fick under massakern i det kungliga palatset, uppgav sjukhuskällor. Därmed har skottdramat krävt tio människoliv.

TT-Reuters