Hitler är död

Hårdför ledare för krigsveteranerna i Zimbabwe

NYHETER

HARARE

Den hårdföre ledaren för Zimbabwes så kallade krigsveteraner, Chenjerai Hitler Hunzvi, dog på måndagen på sjukhus i Harare, rapporterade den statliga radion.

Han var den tredje i president Robert Mugabes krets av våldsberedda anhängare som avled på kort tid.

Chenjerai Hitler Hunzvi.

De två tidigare var försvarsminister Moven Mahachi och ungdomsminister Border Gezi. Båda fick statsbegravning och utsågs till nationens hjältar efter att ha omkommit i bilolyckor i maj.

Presidenten kallade i hast politbyrån, ledningen i regeringspartiet Zanu-PF, till ett möte på tisdag. Enligt uppgift ska man diskutera att ge status som nationalhjälte också till Hunzvi.

Men ett viktigt ämne kommer också att bli situationen för partiet sedan tre trogna anhängare av våldslösningar avlidit.

Dödade vita

Gezi var drivkraften bakom partiets fruktade ungdomsförbund och Mahachi ledde trupper som misshandlade oppositionella.

Hunzvis veteraner har det senaste året dödat sju vita gårdsägare och 32 anhängare till oppositionen. Inget av dödsfallen har lett till åtal.

Vad för slags sjukdom det var som tog Hunzvis liv tillkännagavs inte.

Hunzvi var utbildad i Polen till läkare och hade också juridiska kunskaper. Inte desto mindre anlitade han en häxdoktor för att vinna Mugabes gunst. Då han inte betalade denne ställdes han inför domstol och dömdes att betala.

Däremot har han frikänts från anklagelser om att ha utnyttjat sin ställning som medicinsk expert till att ta ut invalidersättning från en kassa för krigsinvalider som han ansvarade för.

Satt kvar

Hans kamrater i Zimbabwes krigsveteraners förbund försökte i augusti förra året rösta bort honom från ledarposten. Men Hitler Hunzvi brydde sig inte om röstningen.

- De slösar bort sin tid. Jag är fortfarande ordförande, sade han.

Krigsveteranerna sägs ha slagits för Zimbabwes självständighet, men de är en blandad skara. Veteranerna ockuperade förra året mängder av större bondgårdar, de flesta ägda av vita.

Hunzvi hade varit sjuk i två veckor när han i fredags lades in på sjukhus.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM